Plant et pæretræ

Den pære, vi dyrker i dag er et resultat af mange hundrede års krydsningsarbejde mellem arter, der gror i det varme Sydøsteuropa, Lilleasien og Kaukasus. Pæretræet kræver altså en vis varme og trives derfor bedst på en lun vokseplads - enten op ad en mur, eller som fritstående træ.

Sådan planter du et pæretræ

  1. Når du planter pæretræet, skal du sørge for at grave et hul på mindst 50 cm i diameter og lidt dybere end rodklumpens højde.
  2. Løsn jorden godt i bunden med en greb. Hvis rodklumpen er tæt sammenfiltret af rødder, skal du med en beskærersaks eller en skarp kniv ridse ned gennem rødderne, så de løsnes op.
  3. Sæt træet ned i plantehullet, og fyld halvdelen af jorden ned omkring rodklumpen.
  4. Træk herefter træet lidt opad, og ryst det let, så jorden falder ned omkring rødderne.
  5. Vand til, inden du fylder mere jord ned omkring roden og træder den forsigtigt til. Fyld det sidste jord på, så det er i niveau.

To træer kræves

For at få frugter på dit pæretræ kræver det, at du har to træer, eller at der er et pæretræ inden for cirka 150 m, der kan fungere som bestøversort. Ikke alle sorter kan bestøve hinanden, så tjek på din planteskole, om de træer, du har udset dig, passer sammen.

Har du ikke plads til to træer, og er der ingen pæretræer i nærheden, kan det lade sig gøre at klare bestøvningen med et par blomstrende pæregrene fra et fremmed træ. Sæt dem i en spand vand, som du hænger op i dit pæretræ.

Udtynding med hård hånd

Du kan se, om det er nødvendigt at tynde ud i de små frugter, når pæretræet selv har skilt sig af med den mængde, som det ikke kunne klare at modne.

Herefter er det din tur til med hård hånd at tynde ud, så der bliver cirka 10 cm mellem frugterne. Husk at fjerne alle nedfaldne frugter af hensyn til risikoen for sygdomme og skadedyr.

Undgå mistrivsel og sygdom

  • Det er vigtigt, at træet til sidst ikke står dybere, end det gjorde i potten, da det vil mistrives med jord op omkring selve stammen.
  • Dæk eventuelt jorden med et lag flis eller kompost for at holde ukrudt væk og for opretholde en god jordstruktur og mindske fordampningen.
  • Pæretræet må aldrig plantes på jord, hvor vandet ikke kan trænge ordentligt væk, da det giver stor risiko for frugttrækræft.