Haveindretning

Helles økologiske køkkenhave

af Rikke Larsen. 23.06.2018
Foto: Tia Borgsmidt.
Mød Helle - en passioneret øko-ildsjæl. I næsten et år har ISABELLAS fulgt Helle, der er 100 % selvforsynende med økologiske grøntsager, krydderurter og blomster. Snup hendes mange gode råd, og se hendes vidunderlige køkkenhave her!

Helles økologiske køkkenhave ligger i Hellesø ved Skibby i den nordvestlige del af Sjælland. Haven er tegnet og anlagt af Helle og hendes mand Tore for bare tre år siden, og den er anlagt, så den er smuk året rundt. Køkkenhaven holder familien selvforsynet med grøntsager, krydderurter og blomster, og mens mange haver ligger i dvale i vinterhalvåret, gør Helles det ikke. Vi har fulgt Helle i næsten et år.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Sådan holder du høns i haven

Øko-frø og naturlig skadedyrsbekæmpelse

Helles køkkenhave er økologisk, fordi det giver os en god følelse både med hensyn til miljøet, og når vi spiser afgrøderne. Det er en smagssag, hvor konsekvent man vil være i forhold til det økologiske. Helle bruger kun økologiske frø, og hun kunne ikke drømme om at bruge kunstgødning eller ukrudtsmiddel i køkkenhaven. Så vil hun hellere bruge planternes indbyrdes hjælp til både at jordforbedre og holde larver og andre skadedyr væk.

Helles haveterapi

Urtehaven er det sted, hvor Helle finder ro og harmoni. Hendes børn er store, men hun har et fuldtidsjob ved siden af havearbejdet med lang transporttid til og fra arbejde. Derfor ved hun ikke noget bedre end at hoppe i havetøjet efter en travl dag. Af samme årsag har hun placeret stole flere steder i urtehaven, så hun kan tage en pause eller spise en frokost i de grønne omgivelser. Helle er dygtig til at få meget ud af haven. Selv små brændenældeskud bliver samlet sammen og bagt med i et brød. Hun har nemlig altid gået op i sund mad og økologi.

Grønne must i køkkenhaven

Helle sår og planter alle de grøntsager, hun ikke vil undvære, og som hun bruger mange af i løbet af et år. altid grønkål, selleri, løg, hvidløg, masser af kartofler, rabarber, krydderurter og porrer. Grønkålen er blevet lidt af en favorit, men i år vil hun også prøve palmekål. Krydderurter er uundværlige for Helle. Hun bruger dem hver dag i madlavningen. Ser hun en ny krydderurt på planteskolen, tager hun den gerne med hjem.

Mere grøn inspiration: Gårdbutik med eget bageri, gartneri og kafferisteri

Æstetik i haveplan

I Helles køkkenhave er der altid noget for både øjet og ganen. Æstetikken er vigtig, og hun er meget inspireret af engelske og særligt franske køkkenhaver, også kaldet potagers. Det er andet og mere end en nyttehave. En potager præsenterer køkkenhavens vækster på en æstetisk måde og er lige så meget en prydhave som en køkkenhave. Helle har derfor placeret et par espalierer i køkkenhaven til ærteblomster og tallerkensmækkere, som de kan sno sig op ad. Hvert år sætter hun også lidt stauder rundtomkring i bedene.

Hør Helle fortælle

På vores Youtube-kanel Homemadedk kan du høre Helle fortælle om sin køkkenhave.

KOM HER MED PÅ RUNDTUR I HELLES MAGISKE ØKO-KØKKENHAVE: