Enkelte planter kan forspires nu.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 4

af Redaktionen 20.01.2021
Foto: Claudi Thyrrestrup og Jes Buusmann.
Uge fire er en oplagt uge, at begynde planlægning af den kommende sæson i haven, men der er stadig praktiske gøremål at tage fat i.

Der er lidt af hvert at tage sig af i uge 4. Dyk med ned i denne uges arbejdsliste.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 4

Tjeklisten:

  • Giv stueplanterne et skyl med bruseren.
  • Planlæg din køkkenhave.
  • Kig til planter i vinterhi.
  • Begynd at så enkelte afgrøder.
  • Fæld og beskær træer der trænger.

Giv stueplanterne et brusebad

De fleste potteplanter foretrækker en højere luftfugtighed, end den tørre luft i en vinteropvarmet stue kan byde på. Giv planterne et vinterbrusebad, og følg op med et ugentligt brus med forstøveren. Især orkidéer, bregner og tropiske planter som fingerfilodendron vil trives med det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Plej dine stueplanter.

Planlæg køkkenhaven

Lav en liste over de afgrøder, du gerne vil have i køkkenhaven i år. Dyrk ikke samme afgrøde på samme sted to år i træk, ellers stiger risikoen for sygdomme som kålbrok og rust. Læg en plan for sædskifte, hvor afgrøderne skifter plads efter et skema (læs hvordan bagerst i kalenderen). Hvis en afgrøde gav dårligt sidste år, så flyt den til en ny plads, eller drop den.

Kig til planterne i vinterhi

Frostfølsomme fuchsia eller andre sarte planter, der er i vinterhi på en kølig plads inden døre, må gerne stå tørt men ikke tørre helt ud. Kig til dem og giv dem lidt vand, hvis de er meget tørre. Vand dog med måde: Er jorden for fugtig, kan løgplanter som skærmliljer risikere at rådne. Pelargonier bryder sig heller ikke om at have våde tæer i vintersæsonen.

Det kan du så:

Forspir chili, aubergine og artiskok. Blomsterplanterne klokkeranke og begonia kan også med fordel startes op allerede nu.

TIP! Forspirer du nu, er det en god ide at bruge en vækstlampe, så de små planter får lys nok.

Fæld et træ og få varmen

Skal der fældes træer i haven, så gør det nu, selv om kulden bider lidt. Man får hurtigt varmen, når man bakser med sav og økse.