Havekalender | Uge 31

Denne uges havetjekliste er fyldt med afgrøder — der skal klippes, nippes, høstes, gødes og sås igen — sommeren viser sig fra sin bedste side.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 31

Tjeklisten:

  • Kap kartoffeltoppene
  • Hold køkkenhaven i gang - Høst, så, gød
  • Brems salaten
  • Beskær vinen og få sødere druer

Kap kartoffeltoppene

Får kartoflerne lov til at visne ned af sig selv, kan de blive mere melede. Ved at fjerne toppene nu sikrer du dig imod dette, samtidig med at du undgår, at eventuel kartoffelskimmel breder sig ned til knoldene. Klip ikke toppene af, men stil dig med et ben på hver side af planten og træk dem af med håndkraft, så hele stænglen fjernes.

Hold køkkenhaven i gang - høst, så, gød

Efterhånden som du høster i køkkenhaven, kan du så eller plante nyt, fx spinat, salat, radiser, gulerødder og ærter. Dæk med kompost mellem rækkerne i køkkenhaven, så planterne har noget at leve af, og ukrudt holdes væk.

Brems salaten

Er salatbedet ved at løbe løbsk, kan du bremse nogle af salathovedernes vækst ved at grave dem op og plante dem igen et andet sted. Salaten vil bruge al sin energi på at etablere sig det nye sted frem for at vokse sig større, så der går længere tid, inden den er uspiseligt stor.

TIP: Husk at sommertrimme kanterne på græsplænen med en skarp spade. Det er lettest efter et regnskyl, hvor jorden er våd.

Beskær vinen og få sødere druer

For at få de bedste vindruer, skal du beskære planten, når den begynder at sætte små drueklaser. Ellers sætter den for lange ranker med for mange klaser af for dårlig kvalitet.

  • Klip alle ranker uden vindrueklaser af.
  • Klip ranker med klaser ind til lige før det ottende blad over den yderste klase. Ranken har brug for bladene til at danne sukker og saft, så druerne bliver sure, hvis du ikke giver klasen et depot på syv-otte blade at trække på.
  • Tynd om nødvendigt ud i de klaser, der på rankerne, så der er 25 cm mellem klaserne. Jo tidligere, du nipper overskydende klaser af, desto større og sødere bliver de druer, som bliver siddende på planten.