Havekalenderen

Havekalender | Uge 36

Af 0 23.08.2021
23.08.2021 - af: Redaktionen. Foto: Christina Hauschildt.
Nu kan vi så småt mærke, at opgaverne på havetjeklisten bliver efterårsagtige — se selv, og få inspiration til gøremål i haven.

Græsset er underligt højt for mig, som ligger med næsen mod jord. Bøjer jeg mig saa dybt, som jeg kan, vokser min verden sig stor. - Tom Kristensen

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 36

Tjeklisten:

  • Høst surbær
  • Gå på svampejagt
  • Så grøngødning i køkkenhaven
  • Plant roser

Høst sortfrugtet surbær

Sortfrugtet surbær, Aronia melanocarpa, har lige nu overdådige klaser af blanke bær på buskene, som er klar til at høstes. Ligesom hyldebær smager de ikke særlig godt rå, men sammen med æbler, citron eller appelsin kan de blive til en dejlig marmelade eller saft. Er busken blevet lidt for stor, kan man fjerne enkelte grene helt nede ved jorden, og den vil skyde igen til foråret, men det vil gå ud over næste års frugtsætning, så fjern ikke for meget.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

TIP: Husk at beskære solbær- og ribsbuske, hvis de trænger. De har bedst af at blive beskåret nu, så sårene kan nå at lukke sig inden vinter.

Svampejagt

Svampene kigger frem, og det er hyggeligt at gå på svampejagt. Husk at tage en svampebog med på tur og spis kun, hvad du er stensikker på, er en spise­svamp. Enkelte svampe er lette at kende, hvis man kan finde dem. Det gælder fx kantareller og rørhatte som karljohan, der har fine vækstbetingelser i de mange nåletræsskove rundt om i landet.

Grøngødning i køkkenhaven

Efterhånden som du høster i køkkenhaven, så så de bare jordpletter til med miljøplanter/grøngødning. Så udvaskes næringsstofferne ikke, jorden holdes dækket, og der tilføres ny humus til jorden, når planterne visner ned og omsættes. Så frøene senest i midten af september, så planterne kan nå at få en vis størrelse, inden de visner ned igen.

Plant en rose

Roser får en optimal start på tilværelsen, hvis du planter dem i denne tid. Giv dem en solrig plads i porøs, fugtighedsbevarende jord, så vil de trives allerbedst. Grav et firkantet plantehul, der skal være så stort, at rødderne kan være der uden hverken at blive bøjet, presset sammen eller beskåret. Plant rosen så dybt, at podestedet er 10-15 cm under jordens overflade for at undgå vildskud. Vand jorden godt igennem før og efter plantning og sørg for, at rosen ikke tørrer ud i sit første år på den nye plads. Så vil den etablere sig godt.