Gøremål i haven i uge 41.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 41

Af 0 1.10.2021
01.10.2021 - af: Redaktionen. Foto: Jytte Boch
Endnu en uge i efterårshaven nærmer sig, og som altid er der nok at tage sig til. Se listen her!

Det er den tid på året, hvor vi for alvor skal sikre næste års blomsterflor og flotte, grønne græsplæne. Vi deler stauder, lægger løg, kalker plæne og meget mere.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 41

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Del stauderne
  • Efterårsplænepleje
  • Læg løg i plænen
  • Dyrk tidlig purløg og persille
  • Hold øje med benved

Del stauderne

Mange stauder som iris, storkenæb og daglilje kan med fordel deles og omplantes nu, hvis de er blevet bare i midten eller fylder for meget. Brug en skarp spade til at dele staudeklumpen i et eller flere stykker, og plant dem igen på deres nye voksested i samme dybde som før. Så er planterne på plads til foråret, og har god tid til at etablere sig på deres nye vokseplads.

Efterårsplænepleje

Efteråret er ikke det bedste tidspunkt at være efter plænen med mosriven, men det er et godt tidspunkt at sprede kalk, hvis du bor et sted, hvor jorden mangler kalk.

Kalk øger ph-værdien i jorden, så græsset får bedre vækstbetingelse. Når græsset har bedre vækstbetingelser er det desuden mere modstandsdygtigt over for mosset.

Læg løg i plænen

Drømmer du om en farvestrålende forårsplæne, kan du netop nu lægge forårsløg i plænejorden. Erantis, vintergækker, narcisser og skilla egner sig godt under træer og i plænen. De vil også være afblomstret, inden du får alvor går i gang med at slå græs om foråret, så du ikke behøver at bekymre dig om at styre uden om dem.

Dyrk tidlig purløg og persille

Har du persille og purløg i haven, kan du grave det op nu og plante det i drivhuset. Det vil give dig mulighed for tidlig høst af urterne i foråret, når trangen til grønt drys er stor.

Hold øje med benved - Flot fuglefrokost

Lige nu kan du opleve et ganske smukt syn, hvis du er så heldig at støde på den almindelige benved ude i naturen. Her står den og lyser op med sine smukke røde blade og helt fantastisk farvestrålende frugter. Frugterne består af fire lyserøde klapper, som åbner sig og afslører stærkt orange kerner. Efter bladfald bliver frugterne siddende et godt stykke tid, til sultne fugle som drosler og solsorte har gjort kål på dem. Benved er smuk i efterårshaven, og der findes sorter til både store og små forhold. Vær dog opmærksom på, at såvel plante som bær er meget giftige.