Sådan dyrker du persille
De fleste holder af persille, og i haven, højbedet og krukkehaven er den da også et helt oplagt valg. Her får du vores guide til dyrkningen, og længere nede er der tips til genbrug af de planter, som du køber i supermarkedet, og tips til dyrkning indendørs.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Her er det kruspersille og bredbladet persille, vi taler om. Den bredbladede bliver også ofte kaldt glatbladet persille. Noget andet er persillerødder, der er en rodfrugt — men toppene kan spises som persille.
Sådan dyrkes persille
Persille har lang spiretid, men der er ingen grund til at lade sig afskrække af den årsag — den er nem og belønner den tålmodige, og hvis du er god til at så flere rækker, efterhånden som de kommer, så kan du med lidt snilde lave mad med persille hele året.
Persille er toårig, og i april skyder de overvintrede planter med nye, krusede blade, som der kan høstes af, til planten går i blomst.
Dyrkning af persille fra frø
Frøene er længe om at spire, op til seks uger. Så dem tyndt i fugtig jord, dæk med plast, og husk at vande, hvis foråret er tørt. Persille klarer sig fint både i sol og let skygge. Jo mere sol, jo kraftigere bliver smagen.
Persillefrø skal 1 cm ned i jorden, og der skal helst være 30 cm imellem rækkerne. Planterne nyder fugtig og næringsrig jord — din succes vil ofte afhænge af om du kan holde planten fugtig.
Hvornår sår man persille?
Så din persille, når frosten er væk. Det er typisk fra marts måned, at du kan holde øje med vejret. Vil du have tidlig høst, kan du så og forspire persille i en vindueskarm først i marts. Flyt dem i drivhus først på foråret og plant dem ud slut april.
Persille-pasning og pleje
Hvis bare du holder jorden fugtig, så kræver persille ikke alverden. Hold jorden fugtig ved at vande, og hjælp dig selv ved at sprede et jorddække omkring planterne af hø eller halm.
Sørg desuden for at luge godt —persille er ikke så god til konkurrence, og andre planter vil stjæle lys, vand og næring.
Persille skal også helst udtyndes — under etableringen betyder det, at du kan fjerne planter, hvor de begynder at stå tæt, og senere handler det om at få høstet, når den er klar. For de fleste er den sene udtynding ikke et problem, da det er svært at holde fingrene væk fra frisk persille.
Udtyndingen er med til at forhindre, at persillen bliver ramt af sygdomme og skadedyr.
Radisetricket
Det gode ved persilles lange spiretid er, at du faktisk kan nå at gro et hold radiser ved siden af dem, før planterne fylder noget særligt. Når du sår en række, kan du så en række radiser klos op ad persillen. Radiserne spirer lynhurtigt, så du kan se, hvor du har sået både persille og radiser, og radiserne kan høstes ca. samtidig med at persille begynder at ligne rigtige planter. Her kan du læse meget mere om at dyrke radiser.
Tidlig persille med forspiring
Du kan så det tidligste hold persille allerede i marts. Du kan forspire dem i vindueskarmen. Så dem tyndt og dæk potterne med plastik så de ikke tørrer ud. Det er vigtigt, at frøene ikke tørrer ud.
Det første hold kan du så ud i april, hvis du sørger for at give dem en blød overgang med afhærdning. Afhærdning betyder, at du skal stille potterne ud i løbet af dagen, og tage dem ind om natten i 7-10 dage, for at planten kan vænne sig til temperaturen udendørs.
Persille på friland
Når frosten er helt væk, er det straks lettere at så persille. Er der frostfrit kan du så den direkte på friland — også her er det vigtigt at frøene ikke tørrer ud, så dæk med plastik til de er spiret, hvis ikke du vil være over dem med vandkanden konstant.
Har du været lidt for tidligt ude, og vejret bliver køligt igen, kan du dække med fiberdug, for at holde på varmen.
TIP: Frøene kan sås i bed, krukker og potter, men det er også muligt at købe udplantningsplanter.
Persille året rundt
Persille kan i milde vintre beholde en del af sine grønne blade, og der kan endda dannes nye blade. Du kan også forberede næste års persillefryd ved at så i en række i køkkenhaven, i en mistbænk eller i drivhuset. Frøene vil først spire til foråret, men frosten vil fremme deres spireevne, så de er klar til ekstra tidlig vækst.
Kan persille fryses?
Du kan sagtens fryse persille, og det betyder, at du kan så og høste masser, også mere end du får spist friskt — resten kan komme i fryseren, og på den måde kan du faktisk bruge din egen hjemmedyrkede persille i madlavningen hele året, også uden for vækstsæsonen, hvor du høster friskt løbende.
Genbrug persillen fra supermarkedet
De fleste kender til at købe en potte med persille, og så forsøge at få planten til at holde i potten i vindueskarmen med lidt vand. Det kræver finesse at holde liv i planterne i de potter og det vækstmedie de er leveret til supermarkedet i. De skal have vand ofte og ikke for meget, ikke for lidt.
Du kan dele planterne, ved at hiverodklumpen fra hinanden, da potterne indeholder mange enkelte planter – hver af planterne kan sættes i sine egen potte eller sit eget sted i højbedet eller køkkenhaven. Her vil planten etablere sig med fornyet styrke i den nye muld, og du er en hel håndfuld friske nye persilleplanter rigere. I starten vil de små planter se lidt tynde og triste ud — men vær tålmodig, snart får de fylde og masser af blade at høste.
Kan persille dyrkes indendørs?
Persille kan sagtens dyrkes indendørs. Sørg for at placere den i en solrig vindueskarm, så skal den nok få det lys og varme der er brug for. Dyrk persillen i krukker eller potter – i alm. pottemuld, både hvis du sår den selv, eller ompotter færdige planter fra havecenter eller supermarked.
Sådan dyrker du krydderurter i vindueskarmen
De seneste år er det også blevet populært med hydroponiske dyrkning. Det er systemer, der kan købes i de fleste havecentre, der giver mulighed for at dyrke grønne afgrøder indendørs. Planterne dyrkes uden jord, men i vand. Systemet tilføres vand, lys og næring og der er en del afgrøder, der trives helt fint i den slags systemer, og persille er ingen undtagelse.
Skadedyr og sygdomme i persille
I langt de fleste tilfælde, så skyldes mistrivsel bland persille at den ikke får vand og næring som den skal.
Planten kan dog rammes af gulerodsfluer og sortråd. Sortråd er en svampeinfektion, der ses på rødderne. Det er svært at bekæmpe, og lettest er at kasserer planterne, der er ramt og sørge for at dyrke en anden slags afgrøde på stedet senere eller næste år.
Gulerodsfluer ses hvis hele rækker pludselig mistrives. Sørg for tynde ud i planterne, og bære de kasserede planter væk, gerne på komposten.
Læs om bekæmpelse af gulerodsfluer her.
Forslag til andre krydderurter i haven
- Persille, Petroselinum.
- Purløg, Allium schoenoprasum.
- Karryplante, Helichrysum italicum.
- Rosmarin, Rosmarinus officinalis.
- Basilikum, Ocimum.
- Løvstikke, Levisticum officinale.
- Ramsløg, Allium ursinum.
- Slangehvidløg, Allium sativum.
- Isop, Hyssopus.
- Estragon, Artemisia dracunculus.
- Fennikel, Foeniculum.
- Merian, Origanum.
- Koriander, Coriandrum.
- Peberrod, Armoracia.