Gøremål i haven i uge 44.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 44

Af 0 1.10.2021
01.10.2021 - af: Redaktionen. Foto: Frank Kirkegaard.
Denne havesæson rinder langsomt ud, og vi drømmer allerede om den næste — derfor er det da også oplagt at sikre succesen næste år. Denne uges tjekliste rummer bl.a. tips til at komme på forkant allerede inden foråret.

Den vaade taage hænger dorsk over mark og by. Det gider ikke regne engang fra sorten sky; selv gaardens ænder ligge saa tause hver og én, med hovedet bag vingen, og ligne kampesten. — H. C. Andersen

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 44

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Op med dahlia
  • Del bregnerne
  • Lug igennem
  • Hold øje med buksbom
  • Overvej planter til leret jord.

Pas på de kære dahlia

Dahlia, som også kaldes georgine, tåler desværre ikke frost. Husk derfor at grave dine dahliaknolde op, og lad dem overvintre et mørkt og køligt sted fx i en garage. Her skal de ligge, indtil det bliver forår, og du igen kan grave knoldene ned i haven.

Del skyggebedets bregner

Nu kan du dele og udplante havens bregner, der er visnet ned for i år. Bregner er nemme planter, som trives godt i skygge. Har du en ledig plet i den nordvendte del af haven, kan du forskønne den med bregner og fingerbøl, som går godt sammen.

Lug igennem

Gå dine bede igennem for ukrudt nu og spar mange timers lugearbejde til foråret. Mange af de små ukrudtsplanter vil snildt kunne overleve frostvejret og endda sætte spiredygtige frø vinteren igennem, som til foråret lynhurtigt bliver til tusindvis af nye planter. Fuglegræs, Stelleria media, etårig rapgræs, Poa annua, og burresnerre, Galium aparine, er nogle af plageånderne, der kan være svære at udrydde, hvis de får lov at sætte frø.

Undgå syge buksbom

Har du buksbom i haven, så hold et vågent øje med symptomer på sygdomme, der kan tage livet af dem. Der findes to alvorlige sygdomme, som begge skyldes svampeangreb. Den ene er buksbomgrentørre, som har været kendt i mange år, og den anden er buksbomkvistdød, som først er kommet til Danmark for nylig. Buksbomkvistdød tager ikke livet af planterne, men baner vejen for buksbomgrentørre, som slår planterne ihjel. Hold derfor øje med visne plantedele, og fjern dem straks. Brænd også alle blade, der falder af. Opdager du mørke striber og revner i en buksboms bark, skal hele planten graves op og kasseres. Sørg for at vaske dit tøj og rengøre din beskærersaks og andet værkstøj grundigt efter arbejdet med inficerede buksbom, og plant endelig ikke nye buksbom efter et angreb.

Gode planter til den lerede jord

Har du fugtig lerjord, kan det være svært at finde de helt rigtige planter, som vil trives her, men det er heldigvis ikke umuligt. Gode og smukke stauder til den fede lerjord kan fx være hvid fredløs, almindelig kattehale, daglilje, hosta eller spansk kørvel. Ønsker du buske til at give lidt læ, kan fx surbær, hvid kornel, almindelig benved, hyld og kvalkved bruges. De fleste forårsblomstrende løg mistrives på lerjord, men vibeæg og dorotealiljer kan pryde i bunden om foråret.