Havetips

Er du nybegynder i haven?

af Nanna Teckemeier og Eilen Anthoniussen 4.05.2019
Foto: Britt Lindemann.
Det kan virke uoverskueligt at være ny i haven. Hvad skal jeg starte med? Hvilke planter skal jeg vælge? Med disse enkle råd og tips til nybegynderen kommer du godt i gang.

Mange har en drøm om en smuk have, men det kan være en udfordring at finde ud af, hvor man skal begynde, og hvad man skal lægge vægt på, når man skal anlægge en ny have.

Er det en helt ny have, som skal anlægges fra bar mark, kan det være en god idé at få en professionel til at hjælpe med at tegne nogle gode stier op og vælge nogle gode planter. Du kan også selv forsøge dig med at indrette haven. Under alle omstændigheder er en haveplan en god ide, så du har overblik.

Har du overtaget en etableret have, for eksempel i forbindelse med huskøb, så skal du beslutte, om du er tilfreds med den måde, haven er indrettet på, eller om noget skal laves om. Er nogle træer så store, at de skal beskæres eller fældes? Ligger terrassen det bedst mulige sted, eller skal den måske flyttes? Kan du lide de planter, som vokser i haven, eller vil du hellere have noget andet? Kig på haven fra alle vinkler og læg en plan for, hvad du vil ændre og hvornår.

Hvordan indretter jeg haven?

Som nybegynder skal du, inden du begynder at planlægge indretningen af din have, blandt andet tænke over:

  • Hvor meget bruger du egentlig pt i din have? Vil en totalrenovation af haven få dig til at bruge mere tid udenfor?
  • Skal der være plads til at børnene kan løbe rundt, eller skal det være dit frirum sammen med blomsterne?
  • Drømmer du primært om at servere aftenkaffe på terrassen for dine venner, eller elsker du småsysler og større projekter, der giver jord under neglene?

Alt efter, hvad svaret er på dine spørgsmål, vil du have en idé om, hvilke elementer, der skal være i din have, for at du bliver glad for at være der. Tænk på haven som dit hjem. Den skal være tryg og behagelig at være i, den skal nydes, men den er ikke et færdigt projekt. Der er altid plads til ændringer og du behøver ikke at have styr på alting lige fra starten.

Læs også: Guide til at slippe af med mælkebøtter!

5 TIPS TIL NYBEGYNDEREN I HAVEN

For at komme godt fra start i din nye have, kan du følge disse fem nemme råd til, hvordan du får taget hul på havearbejdet:

  1. Ophold dig i haven og lær den at kende, inden du går i gang med at indrette den. Har du overtaget en etableret have, så vent et helt år med at lave større ændringer som træfældning eller omlægning af staudebede. Så har du overblik over, hvad der vokser i haven og hvordan det udvikler sig igennem året. Et kedeligt træ, som du har lyst til at fælde om efteråret, kan vise sig at have en smuk blomstring om foråret, som du ville være ked af at undvære.
  2. Gå i gang med et mindre område ad gangen, fx græsplænen, et bed i køkkenhaven eller et enkelt blomsterbed, frem for at prøve at få styr på hele haven på en gang. Ellers kan det let blive for overvældende og få dig til at give op.
  3. Overvej, hvor meget tid du kan og vil bruge på din have og indret den derefter. En have skal være et sted til nydelse og afslapning - ikke en stressfaktor.
  4. Hold øje med, hvor i haven børn og voksne færdes og opholder sig. Er der brug for en havesti fra én del af haven til en anden, en sandkasse eller en terrasse? Brug din kreativitet, og indret haven så den passer til dine behov, så får du mest glæde af den.
  5. Plant efter forholdene, så bliver din have flottest. Notér, hvor i haven der er sol og hvor der er skygge i løbet af dagen. Tjek din jord: Er den let og sandet eller er den mere tung og leret? Inden du køber planter til et bestemt sted i haven, så vær sikker på, at planten kan trives under de forhold, ellers er det bedre at vælge noget andet.

Læs også: Brug smukke klatreroser i haven!

Nybegynder i haven gode planter
Jytte Boch og Pernille Kaalund.

Hvilke planter er gode for begyndere?

Når du har kastet dig over haveprojektet, er der uendelige muligheder med blomster, træer og grøntsager. At dyrke en have er noget, som skal læres, både i teori og praksis, og det tager tid. Køkkenhavens afgrøder skal sås på rigtigt tidspunkt, bedene skal luges, græsplænen skal slås og roserne vandes, så de ikke går ud. Er du begynder, kan du lægge ud med disse planter, som er nemme at få succes med. Når du bliver mere erfaren, kan du kaste dig ud i mere avancerede planter.

Nemme stauder

Stauder er flerårige planter, det vil sige, at de kommer op igen på samme plads år efter år, når du først har plantet dem. Ikke alle stauder er nemme, nogle breder sig meget og skal jævnligt graves op og deles, for at bedet holder sig pænt, mens andre kræver meget lidt pasning. Nogle nemme stauder er: Silkepæon, bonderose, hosta, høstanemone, lavendel, sankthansurt, alunrod (Heuchera), julerose og påskeklokke.

Bunddækkende stauder

Har du bar jord i haven, tager ukrudt hurtigt over, medmindre du luger konstant. Plant lave stauder, som dækker jorden tæt, det grønne bunddække vil hjælpe med at holde ukrudt som skvalderkål i skak. Nogle gode bundækkeplanter er: Hasselurt, bølgekronet storkenæb, singrøn/Vinca, guldjordbær, vinterglans og vedbend.

Blomstrende buske

En nem genvej til at få mange blomster i haven med et minimum af arbejde. Du kan plante buskene direkte ud til græsplænen, og slå under dem med plæneklipperen, eller i et grønt bunddække, som holder ukrudtet væk. Nogle nemme blomstrende buske: Syren, snebolle, uægte jasmin/vellugtende pibeved, sommerfuglebusk, dronningebusk, syrisk rose, amerikansk blærespiræa og hortensia.

Frugttræer og bærbuske

Vil du have en køkkenhave, er bærbuske og frugttræer noget af det nemmeste, du kan starte med. Ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær kræver ikke meget pasning, og klarer sig både i sol og let skygge. Frugttræer som æble og blomme giver masser af frugt med minimum indsats. Det afhænger dog af sorten, så spørg planteskolen til råds.

Blomsterløg, som kommer igen år efter år

Læg blomsterløg i jorden om efteråret, det er nemt at gå til og giver en smuk blomstring om foråret. Ikke alle løgplanter er lige robuste, mange tulipaner og hyacinther holder ikke til mere end et enkelt eller et par års blomstring, mens andre kommer igen forår efter forår, når bare du lade de grønne blade blive siddende, til de visner ned af sig selv. Nemme forårsblomstrende løg, som holder mange år, er: Vintergækker, påskeliljer, klokkeskilla, perlehyacint, snepryd, kejserkrone og krokus.