Havetips

Inspiration: Et yndigt udhus

af Helle Mogensen 7.06.2010
Foto: Helene Toresdotter
Drømmer du om en fredelig oase, hvor du kan slappe af og fordybe dig i gode bøger? Et udhus er måske løsningen. Få inspiration og gode råd her.

Nu kan du realisere drømmen om et udhus uden det store besvær. Mange steder kan man nemlig købe komplette modulsæt, som blot skal samles og males. Inden du går i gang, er det en god idé at lufte dine vilde drømme for naboerne, så de er forberedt på projektet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kom i gang med dit udhus

Tag et godt kig på dit hus, og forsøg at finde et gæstehus, der matcher stilen. Læg et par stolper og brædder ud på det areal, hvor du har i sinde at placere huset. Det giver en god fornemmelse af højde og volumen. Inden du begynder at pakke delene ud til huset, er det vigtigt, at fundamentet er i orden. Det skal være i vater, ellers risikerer du, at døre og vinduer ender med at hænge skævt og dermed ikke kan lukke rigtigt. Brug eventuelt fliser som opklodsning. For at undgå fugtskader er det en god idé at placere tagpap mellem fundamentet og gulvelementerne. Giv hele hytten en overfladebehandling, inden du tager den i brug.

Tips til indretningen
Betragt udhuset som en udvidelse af boligen, og indret det, som du ville indrette ethvert andet rum - altså med lysestager, gardiner, friske blomster samt puder og billeder. Sørg for at indrette med lette møbler, der ikke stjæler for meget rum og lys. Med en magelig sofa, et klapbord og et par stole bliver udhuset en indbydende og hyggelig oase. I det viste gæstehus har ejerne valgt at sætte gamle genbrugsdøre og -vinduer i for at få et mere slidt og autentisk look. For at opnå en følelse af lys og luft kan du male væg, loft og gulv i samme lyse nuance, det giver også større spillerum for farver og mørke kontraster i detaljerne. Og så kan du jo altid gemme farverne til husets facade.

Regler for byggeriet

  • Som udgangspunkt må byggeriet ikke skæmme omgivelserne eller genere dine naboer.

  • Byggetilladelse: Småbyggerier som fx et udhus på under 10 m2 kræver ikke byggetilladelse, medmindre det bruges til beboelse (dvs. overnatning).

  • Maksimal højde: Forhør dig hos teknisk forvaltning, men generelt gælder en regel om højst 2,5 m - bygger du i skellet, må højden dog maksimalt være 1,8 m.

  • Placering: Normalt skal bygninger være placeret mindst 2,5 m fra skellet, men det gælder ikke for et udhus under 50 m2, som ikke er længere end 12 m.

  • Servitutter: Tjek på tinglysningskontoret, om der er servitutter knyttet til din grund.

  • Bygningsreglement: Tjek bygningsreglement for småhuse hos Erhvervs- og Byggestyrelsen.