Havearbejde
Havetips

Undgå haveulykker: Kom godt i gang med havesæsonen

af Astrid Hyldahl 25.03.2019
Foto: Tia Borgsmidt
April er højsæson for haveulykker, og særligt mænd kommer galt afsted om søndagen. Læs med her, og få tips og gode råd til, hvordan du undgår at komme galt afsted, når forårssolen lokker dig ud i haven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Foråret sætter gang i havearbejdet, men før du kaster dig over hækkeklipperiet og lugning, er det en god ide at afveje strabadserne i haven. Du risikerer nemlig en tur til fysioterapeuten eller på skadestuen. Her får du fysioterapeutens råd til at komme godt i gang uden uheld.

Fysioterapeuten: Start langsomt ud og undgå uheld

Havesæsonen er for alvor på trapperne. Det samme er de mange uheld, danskerne oplever i haven. Efter en lang vinter på sofaen, kan det nemlig være en udfordring for kroppen at kaste sig over havearbejdet. Og det er ærgerligt, for aktiviteterne i haven er en god mulighed for at få en sund start på foråret. »Hvis man har ligget på sofaen det meste af vinteren, er 4-6 timers hårdt fysisk arbejde med at flytte krukker, havemøbler, luge bede og klippe hæk, en stor belastning for kroppen. Hvis man er uheldig, kan det ende med skader og gener i muskler, sener og led og desværre også øge risikoen for alvorlige ulykker«, fortæller fysioterapeut Niels Honore fra FysioDanmark, hvor de hvert år oplever mange, der kommer ind med smerter i ryg, skulder, nakke og håndled, fordi de er gået for hårdt til den i haven. Ulykker af mere alvorlig karakter, er oftest forbundet med hækklipperen, arbejde på stige eller med plæneklipperen. Her skal man særligt være forsigtig, fortæller Niels Honore. »Ofte er vi ikke er i god nok form til at stå 2 -3 timer på en stige med en tung hækkeklipper. Og når musklerne begynder at svigte, sker uheldene. At kunne arbejde en hel dag i haven, er det samme som at kaste sig over et mindre forhindringsløb, uden at have forberedt kroppen på det«.

8.000 haveulykker om året

Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital har kortlagt haveulykker. Søndag er den ugedag, hvor flest kommer til skade, og ulykkerne forekommer hovedsageligt i april og juli. Ulykker sker ofte i forbindelse med arbejde på en stige, og med løft, håndtering af gren- og hækkeklippere. Hver 10. tilskadekommende har brug for indlæggelse. Så meget desto mere grund til at tage den med ro! ... og så er det altså dobbelt så mange mænd som kvinder, der kommer galt afsted i haven.

Det går hårdest ud over mændene

Det er mændene, der er mest uheldig i haven, og det er søndag, de fleste uheld sker. Det undrer ikke Niels Honore, der har specialiseret sig inden for mænds sundhed. »Jeg bliver altid imponeret over vores gåpåmod og optimisme, når det kommer til forårshaven. Det hele kan fikses på en enkelt søndag, og jeg kan da sagtens flytte den 40 liters havekrukke alene. Det er rigtig godt, at vi kommer ud og får gang i kroppen, men vi skal passe på, at vi ikke præsterer over evne. Det er ofte årsagen til at det gir et smæld i ryggen, eller vi træder forkert på stigen«.

Gode råd til havearbejdet

Her får du fysioterapeutens tips til, hvordan du kan overkomme mere i haven og undgå uheld:
  • Tag en ting af gangen, og lad være med et overdrive.
  • Sørg for at starte langsomt og trap stille og roligt op – lyt til kroppens signaler.
  • Få overblik over opgaverne i haven, del dem op over ugen – i stedet for at klare det hele om søndagen.
  • Opvarm ryggen og de store led inden du går i gang.
  • Pas på tunge løft med rotation, samt arbejde med armene over skulderhøjde.
  • Løft aldrig over 15 kilo, også selvom du er i stand til det, og sørg for at have rigtig løfteteknik, hvor du bruger dine ben til at løfte med og holder ryggen rank under løftet.
  • Den gode form er altafgørende - det mindsker chancen for skader betydeligt.
    Se havearbejdet som en mulighed for at få rørt sig i det daglige, snarere end noget der skal overstås på en søndag.