rødløg
Køkkenhave

Dyrk rødløg

af Hilde Strandberg Mugaas. 31.03.2020
Foto: Gaia Brandt Rasmussen
Drømmer du også om at høste hjemmedyrkede rødløg i køkkenhaven til sommer? Gå i gang med forspiringen allerede nu!

Dyrk rødløg, fordi det har en lidt mildere smag end det gule zittauerløg og giver middagen et løft, hvad enten det bruges råt i salat, bagt, stegt, karamelliseret eller syltet.

Vidste du, at mennesker har dyrket løg i mindst 5.000 år? I oldtidens Egypten var løget med sine mange lag et symbol på evigt liv, og løg findes afbildet i pyramidene.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan dyrker du rødløg

Prøv disse sorter: ’Long Red Florence´ er god at bruge frisk, mens ´Red Baron´ og ´Red Creole´ er sorter, som egner sig særlig godt til at gemme.

Frø kan forspires indendørs eller i drivhus fra februar-marts. Så dem i ½-1 cm dybde i bakker eller små potter. Afhærd frøplanterne, og plant dem ud med ca. 10 cm afstand, når faren for frost er ovre. Du kan også bruge sætteløg i stedet for frø. De sættes i begyndelsen af april, når vejret er ved at blive varmere, så lidt af spidsen stikker op over jorden. Løg trives bedst på en veldrænet plads i sol.

Planteafstanden skal være 10 cm afstand mellem løgene, mindre afstand giver mindre løg. Der skal derudover være 25-30 cm mellem rækkerne.

Høst

Løg, der bruges friske, kan høstes i løbet af sommeren, selvom de ikke er færdigudviklede. Løg, som skal gemmes, høstes, når toppene visner og lægger sig ned langs jorden. Hvis det er en varm og tør periode, kan du lade løgene ligge og tørre på jorden. Hvis vejret derimod er fugtigt, skal de indendørs for at tørre.

Opbevaring

Løg kan holde sig hele vinteren, hvis de opbevares et mørkt, tørt og køligt, men frostfrit sted. Hvis du har mange løg, kan du flette dem sammen og hænge dem op til tørre, det ser flot ud! Tjek jævnligt, at der ikke går råd i løgene.