Køkkenhave

Window farming: Dyrk grøntsager i vinduet

af Line Sølvhøj Johansson 17.03.2014
Foto: Bjørn Jakobsen
Det er nemt at dyrke grøntsager – også selvom du ikke har en have. Få tips til at dyrke grøntsager i vindueskarmen, så du får friske grøntsager på bordet hver dag.

Du forbinder sikkert lækre, hjemmedyrkede grøntsager med en frodig køkkenhave. Har du ikke en køkkenhave, skal du ikke fortvivle, for du kan nemt dyrke grøntsager selv - i din vindueskarm!

Læs også: Guide til at dyrke ingefær selv

Begrebet window farming dækker over det at dyrke grøntsager i vindueskarmen. Det er nemt, og du sikrer dig friske grøntsager hele året rundt på grund af den ideelle stuetemperatur. Foruden at det er en mulighed for at forsyne dig selv med friske råvarer, så er det samtidig en måde at tænke bæredygtighed og udnytte ressourcerne optimalt.

Sådan kommer du i gang med window farming:

Vil du i gang med at dyrke grøntsager indenfor, er et udgangspunkt at gendyrke de grøntsager, du allerede har spist, for eksempel gulerodstoppe, forårsløg eller spidskål. Du behøver ikke bruge jord til at dyrke grøntsager i vindueskarmen. Dyrker du dem udelukkende i vand, vil de få næring direkte gennem vandet og derfor hurtigere gro opad. Det gør samtidig grønsagerne til smukke og dekorative planter i køkkenvinduet.

Læs også: Sådan dyrker du chili selv

Sæt den lille stub af for eksempel et forårsløg, som du ellers ville smide ud, ned i et glas med vand, hvorfra det kan gro videre. Sørg for, at det får godt med sollys - så vil løget hurtigt få nye skud og være færdigspirret i løbet af få dage. Skift vandet i glasset hver uge.

Vil du selv prøve window farming, så kan du kaste dig ud i følgende grøntsager:

• Porrer
• Hvidløg
• Løg
• Salat
• Fennikel
• Selleri
• Ingefær

Prøv dig frem og glæd dig til at kunne høste dine egne grøntsager allerede om nogle dage!

Læs også: Snyd rabarberne - høst dem allerede i marts!