Stort piletræ
Træer og buske

Plant et piletræ, der klæder vinterhaven

af Max Martinussen 13.11.2018
Foto: Colourbox
I vinterhaven træder piletræernes former og farver for alvor frem - nogle kan endda vise vinterblomster! Her er 3 flotte bud på et piletræ, der gør sig godt i vinterhalvåret.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pil, Salix, spænder knapt 300 arter, både træer og buske, og flere af arterne er populære herhjemme. Pil findes både vildt og i haver og parker - der findes nærmest ikke en sø eller et gadekær, der ikke har et piletræ - og grenenes anvendelighed i håndværk er heller ikke at fornægte. De fleste piletræer blomstrer med dunede rakler, ofte kaldet gæslinger, og deres grene er smukke både udsprunget og dækket af frost.

Læs mere: Pilefletterens prægtige have

Vælg et piletræ, der klæder vinterhaven

1. Purpurpil, Salix purpureaPurpurpil bliver 2 meter og må hellere kaldes busk end træ. Grenene er røde og gulbrune - nye skud med en grønnere nuance.Bladene er 4-10 cm og lancetformede, fint savtakkede og blågrønne. Purpurpil blomstrer i april med små dunede gæslinger. De tørre blade bliver mørke, næsten sorte, og barkens flotte farver træder frem i vinterperioden og klæder snedækket, hvis det kommer. Den fungerer fint som solitærbusk, i busketter og som hæk.Purpurpil er hårdfør, men vil helst have en plads med sol. 2. Dugpil, Salix daphnoidesEt 10 meter højt træ. Bladene er lancetformede, 5-10 cm lange og savtakkede. Dugpil kan blomstre tidligt på vinteren, og så tidligt som februar og marts vil den stå med store dunede gæslinger. Nye skud og grene bliver om vinteren dækket af en belægning, der har givet træet sit navn. Dugpil er med sin tidlige blomstring med til at sætte gang i foråret, når de tidligste vækster vågner.
Dugpil nyder sol og halvskygge og er hårdfør også på vindudsatte steder. Læs også: Kejserbusk - dyrk vinterblomstrende buske i haven 3. Hvidpil, Salix albaMed sine 25 meter er hvidpil den største, vi har herhjemme.
Et væld af krydsninger gør, at kronen findes i mange former, både hængende, udbredte og oprette. De hængende har tilnavne som sørgepil og hængepil. Med tiden bliver barken grov med dybe furer. Bladene er matte og hårede på undersiden og giver kronen et hvidligt skær. De er smalle, lancetformede og 5-15 cm lange. Hvidpil blomstrer tidligt i maj. Høstfarverne bevæger sig over gult, og nøgent står træet imponerende med massive grene, der deler sig til lange slanke grene. Særligt de hængende typer gør sig godt uden løv.
Hvidpil trives godt i fugtig jord og ses ofte ved ferskvand, hvor de vokser i vandkanten, men vokser godt på næsten alle jordtyper.
Rimdækket piletræ
Læs videre: Gør træer og buske vinterklare 4. Purpurpil, Salix purpureaPurpurpil bliver 2 meter og må hellere kaldes busk end træ. Grenene er røde og gulbrune - nye skud med en grønnere nuance.Bladene er 4-10 cm og lancetformede, fint savtakkede og blågrønne. Purpurpil blomstrer i april med små dunede gæslinger. De tørreblade bliver mørke, næsten sorte, og barkens flotte farver træder frem i vinterperioden og klæder snedækket, hvis det kommer. Den fungerer fint som solitærbusk, i busketter og som hæk.Purpurpil er hårdfør men vil helst have en plads med sol.