Kvinde, kend dit mel!

Hovedingrediensen i de fleste brød er mel, men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags mel du bruger. Find rundt i de mange meltyper med vores guide.

Mandag d. 28. januar 2013 - af Line Marie Laursen Foto: Columbus Leth

Hvedemel
Har ikke meget smag, men er den mest benyttede kornsort i Danmark på grund af den fantastiske bageevne.

Hvedemel er fint formalet hvede med en udmalingsgrad på 60-75 %. Hvedemel består af kornets indre dele, dvs. at kim og skaldele er sigtet fra. Dermed er også en del af vitaminerne og fibrene sigtet fra - hvilket forklarer, hvorfor hveden har været så udskældt de senere år. Blander man hvedemel med andre kornsorter, får man dog en dej, der både er fiberrig, smidig og god til at hæve.

Ølandshvede
Hvedemel med et højere proteinindhold end traditionelt hvedemel. Ølandshvede er en af de gamle kornsorter, der på udseendet ligner hvede, mens kernens egenskaber minder mest om spelt, dvs. at der skal æltes mere vand i dejen end ved traditionelt mel. Brød lavet af ølandshvede bliver markant mere brunt og har mere smag end brød bagt med hvedemel.

Vidste du, at ... Udmalingsgraden som står angivet på melposerne, fortæller, hvor stor en del af kornet der indgår i melet? Er udmalingsgraden 100 %, er der tale om fuldkornsmel. Jo færre skaldele, der er i melet, jo lavere er tallet.


Fuldkornshvedemel
Formalet hvede med en udmalingsgrad på 100 %. Indeholder både kim og skaldele, så det er meget fiberrigt og nærende, men har en ringe bageevne i sig selv. Til gengæld smager det godt. Bland det med hvede, hvis du vil forbedre bageevnen.

Spelt
Er en af de gamle melarter, der er slået igennem igen på grund af melets gode bageevne og den fyldige smag. Ligner hvede, men indeholder ikke helt så meget gluten. Medmindre man blander spelt med hvedemel er den bedst i våde deje, da spelt ellers har en tendens til at gøre brødet tørt og tungt.

Grahamsmel
Fintmalet hvede, der ikke er sigtet og derfor indeholder alle hvedens naturlige bestanddele. Har til gengæld ikke stor bageevne i sig selv, men den kan forbedres ved at komme hvedemel i dejen.

Emmer
Aromatiske emmer blev brugt helt tilbage i stenalderen og er den ældste dyrkede hvedesort i Danmark. Egner sig bedst til brød i forme, da dejen bliver meget blød. Vil man undgå det, kan man blande den op med hvedemel eller spelt.

Durummel
Fintknækkede hvedekerner helt fri for skaldele. Er ikke malet, så det ligner gryn. Har ikke stor hæveevne, så det kan kun bruges til brød, hvis det blandes med hvedemel. Bruges mest til pasta og pizzadej.


Rugmel
Har masser af smag og bruges sammen med rugkerner i rugbrød. Hvis man ønsker, at rugbrødsdejen skal hæve, bør der dog tilsættes hvedemel eller sigtemel. Kan også bruges som smagsgiver i lysere brød, hvis man vil have en lidt grovere struktur.

Opbevar dit mel korrekt
Mel skal opbevares tørt og ikke for varmt. Hæld melet i en lufttæt beholder for at undgå, at det optager smag og aroma fra andre råvarer, der står tæt på. Desuden mister melet smag ved kontakt med ilt. Groft mel har kortere holdbarhed end hvedemel på grund af det større fedtindhold.


Få opskrifter som indeholder nogle af de forskellige meltyper her:

Pizzadej -
grundopskrift


Fuldkornsmuffins
med æble og
kanel

Muffinforme
79,00,-Køb dem i
Isabellas shop her

Lynbrød med mandler
og rosiner