Væddeløber med afstikkere
Stueplanter

Guide: Pasning og pleje af væddeløber

af Christina Riis Jensen. 17.10.2022
Foto: Friedrich Strauss og Frank Kirkegaard.
Væddeløberen er god som nybegynderplante - nem at passe og sjov at følge i processen. Se her, hvordan du passer den bedst muligt!

Væddeløberen, der har den latinske betegnelse Chlorophytum comosum, er en super nem nybegynderplante, da den er meget tolerant og ikke ret krævende. Den har gode, luftrensende egenskaber og et fascinerende udseende.

Den er nem at formere, og den er hurtigvoksende og sjov at følge i processen. Hvis den trives, kan væddeløberen udvikle sig fra en stikling, der netop har fået rødder, til en fuldt udvokset plante på bare et års tid. Der er flere fremgangsmåder, når det kommer til stiklingeformeringer, så der er rig mulighed for at prøve lidt af hvert af!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Væddeløberens nærmest græslignende blade er smalle og lange, og normalt er de grønne med en hvid eller gullig midterstribe, men de kan også være hvide med en grøn stribe. Bladene bliver 40-50 cm lange og er et par cm i bredden. Stort set alle stueplanter fungerer som luftrensere, men væddeløberen er en af de allermest luftrensende planter, du kan have i dit hjem.

Placering og pleje af væddeløberen

Væddeløberen bliver flottest i en lys placering, for så bliver dens hvide aftegninger tydeligere. Du kan nemt se det på den, hvis den ikke får nok lys. Så vil den blive mat og mere ensfarvet i bladene. Den må endelig ikke stå i direkte sol, for så svitser bladene. Den vil trives bedst med en placering lidt inde i rummet, hvor den stadig får en masse lys fra vinduet.

Væddeløberen kræver moderat vanding og må gerne tørre ud mellem vandingerne. Vand den, når de øverste 2 cm af jorden er tørre. Du kan ofte se på den, når den er tørstig, da den vil begynde at falde sammen og hænge lidt.

Om sommeren er væddeløberen tørstig og vil gerne vandes 2-3 gange om ugen, i vintertiden er det nærmere en gang om ugen. Den har godt af høj luftfugtighed, så sprøjt den gerne med lunkent vand fra en forstøver en gang om dagen i sommermånederne. Desuden vil den have godt af gødning hver anden uge om sommeren.

Den lejlighedsvise tørke kan stimulere væddeløberen til at lave flere aflæggere.

Væddeløbere

Væddeløberens mange stiklingemuligheder

Væddeløberen blomstrer tilfældigt i løbet af et år, men oftest om sommeren, med små hvide blomster på lange stilke, hvoraf aflæggerne gror, når blomsterne visner. Dem kan du klippe af og sætte i vand, til den har dannet rodnet, hvorefter du kan plante den i almindelig pottemuld beregnet til stueplanter. Husk altid dræn i bunden i form af lecakugler og/eller hul i bunden af potten, så rødderne ikke rådner.

Der er flere muligheder, når din væddeløber har sat afstikkere. Stiklingerne, du har taget, kan enten plantes sammen med moderplanten eller enkeltvis. Du kan også vælge at lade afstikkeren sidde på moderplanten, men plante den i sin egen potte ved siden af. Når den lille plante begynder at sætte nye blade, kan du skære udløberen af.

Det er også en mulighed at lade afstikkerne helt være på moderplanten, hvilket giver en flot og svævende tilføjelse til den ellers tætte og lidt ensartede plante. Denne variation får udtryk som en hængeplante og bliver kun flottere jo flere afstikkere, din væddeløber laver med tiden.

Sådan planter du din væddeløber

Din væddeløber skal ompottes til noget større ca. hvert andet år, eller når rødderne vokser ud af drænhullet i bunden af potten. Det kan være hjælpsomt for dig at vide, at de hvide, opsvulmede dele af rødderne er helt normale og altså ikke et tegn på sygdom.

Væddeløberen er en af de planter, som også egner sig til væskekultur, dvs. den kan dyrkes og holdes i vand i stedet for jord. Den er i det hele taget ikke sart, og kan også plantes sammen med praktisk talt alle andre stueplanter, hvis du skulle have lyst til det.

Hvad gik galt?

  • Planten rådner i midten: Overvanding. Lad jorden tørre ud
  • Brune bladspidser: For tørt eller for meget direkte sol. Du kan fjerne det brune ved at klippe bladene spidst til
  • Matte og blege blade med spind: Spindemider. Sprøjt med Malathion
  • Bladenes aftegninger forsvinder: Står for mørkt. Stil den lysere
  • Svag, ranglet vækst med tørre og sammenrullede blade: Står for varmt. Stil den køligere
  • Træt udseende: Mangler gødning
  • Bladene bliver klare og bløde, og der er ingen vækst: Står for koldt. Stil den varmere