Er pladsen trang i din bolig, og ønsker du ikke at bygge til huset med alt, hvad det indebærer af tilladelser og byggerod, kan et ekstra rum i haven være løsningen.
Hvis du er gør det selv-typen og gerne vil bygge så billigt som muligt, er der ofte gode tilbud på genbrugsmaterialer på dba.dk eller guloggratis.dk. Ellers kan du holde øje med, hvor håndværkere er i gang med at renovere og skifte døre og vinduer, som du måske kan få eller købe billigt. Er du ikke fiks på fingrene, kan du overlade byggeriet til håndværkere, men det koster en del mere, så måske er et købt drivhus eller skur en bedre løsning. Læs med og få inspiration til kreative og hyggelige uderum i haven.
Mere grøn inspiration: 12 nemme tips til en bæredygtig have
Værksted og orangeri af genbrugsvinduer
Keramiker Tony Perlheden og hans familie har bygget et lille orangeri af mange forskellige slags genbrugsvinduer, som han enten har fået eller hentet i containere og på byggepladser. Skelettet er lavet af lærketræ, og det har været noget af et puslespil at få indpasset alle vinduerne.
Læs også: Kolonihavehus med genbrug og arvestykker
Men resultatet er både charmerende og unikt med masser af lys fra siderne og det store vindue i taget. En muret væg skærmer for indkig fra vejen, og på bænken kan solen nydes i duften af krydderurter i potter. Orangeriet er familiens spisested på regnfulde sommerdage, men bruges primært som Tonys værksted, hvor han skitserer og konstruerer gipsforme til at støbe betonfade og vaser i. Se dem på dobb.dk.
Se flere kreative uderum af genbrugsmaterialer i galleriet:
Lav et hyggeligt uderum af genbrugsmaterialer

Kombineret væksthus og kontor
Det 35 m² store væksthus hos Lisbet Kaare og Johannes Krog indeholder i den ene side kontor og arbejdsrum med varme i gulvet og i den anden side et væksthus. Sidstnævnte benyttes som opholdsrum i ydersæsonerne og som frostfri opbevaring om vinteren for bl.a. oliventræer og kameliaer.
Lisbet har designet huset ud fra vinduerne, som er fundet i Den Blå Avis for år tilbage, og Johannes har bygget det. Hun dyrker pil og fletter bl.a. smukke krukker og kurve. I cottagehaven er bedene indrammet af pilefletkanter, og flere steder står Lisbets snoede, opstammede pileflettræer og danner indgang til nye haverum.
Lisbet holder jævnligt ”Åben have” og rådgiver også med haveønsker. Se mere på lisbetkaare.dk.

Kontor og arbejdsrum er adskilt fra væksthuset med en væg med vinduer foroven for at udnytte lyset så meget som muligt.

Ekstra soveplads i det gamle legehus
Nedenfor og bag ved hængekøjen på modsatte side ses et hyggeligt lille havehus. Det har tilhørt Gitte og Preben Maangnesen og er et tidligere legehus med rutsjebane og gyngestativ, som deres drenge har boltret sig i som små.
Nu fungerer huset som et ekstra soverum. Det er kun på 4 m², men der er fin plads til en seng og ekstra opredning på gulvet. I højsommeren, når det bliver for varmt i huset, er det et dejligt svalt soveværelse til overnatning.
Huset er bygget på stolper og har en fin udsigt over havet ved Lynæs. Det er også perfekt til en lille ”morfar” i regnvejr, og når solen skinner, er hængekøjen under pæretræet et hit.

Interiøret i det tidligere legehus er holdt i sarte, feminine farver, og med myggenettet trukket for kan man sove i fred for insekter.

Orangeri af genbrugsmaterialer
Helga Hald havde i flere år ønsket sig et orangeri i forbindelse med huset. Men hun blev først klar over, hvordan det skulle se ud, da hun så billeder af et gammelt, engelsk orangeri i ISABELLAS.
Helga ville lave det af genbrugsmaterialer, og gennem et års tid fik hun samlet alle elementerne. Glasdørene kommer fra en gammel patriciervilla, vinduerne er købt forskellige steder, og de rustikke mursten fra 1880’erne hentede hun på to gamle gårde i nærheden.
Orangeriet er lavet med dobbelte mure for at isolere, så Helga kan have fornøjelse af det syv-otte måneder om året. Det fungerer både som spisestue og kontor, men er også butik med plantesalg og brugsting til haven. Se mere på idehaven.net.

Helgas orangeri er møbleret med arvestykker, loppefund og masser af planter. Her er både plads til afslapning og til at omplante og nusse om alt det grønne.

Hjemmebygget gæstehus
Anette og John Pedersen har selv bygget deres gæstehus, som egentlig først var planlagt som hønsehus. Men efterhånden som byggeriet skred frem, syntes de alligevel, at det blev for fint til høns, så i stedet isolerede de det, satte genbrugstermoruder i og byggede køkken af genbrugsmaterialer, så det kunne bruges til gæstehus i stedet.
Bag huset er der udsigt over bølgende marker og den skønneste solnedgang, så det var oplagt at lave en terrasse, hvor eftermiddagssolen og aftensmaden kunne indtages.
Gæstehuset lejes også ud som bed & breakfast, hvor man frit kan nyde en inspirationstur i den to tønder store cottagehave. Se mere på frupedersenshave.dk.

Gæstehuset har vinduer i begge sider, så der kommer masser af lys ind. Anette har fået plads til både dobbeltseng, spisebord og køkken samt masser af nips på de sparsomme kvadratmeter.

Gæstehus i gammel trævogn
I Hanna Maria Clements have ved Buresø står en smuk, nyrenoveret beboelsesvogn, der tidligere har været tegneren og forfatteren Ib Spang Olsens atelier. I dag bruger Hanna den som gæsteværelse og ”bed & breakfast for haveelskere”, dvs. til betalende gæster, der gerne vil bo i blomstrende omgivelser.
Morgenmaden indtages i den skønne have, og gyngestolen på træterrassen indbyder til afslapning med en god bog. Hvis man er heldig, kan man blive underholdt af små vimse egern, der løber hjemmevant rundt.
Beboelsesvogne kan man købe både nye og brugte fra omkring 40.000 kr. Hanna maler akvarel og udbyder også malerkurser og haverådgivning. Hanna har ofte ”Åben have” i løbet af sæsonen. Læs mere på hannashave.dk.

Hanna Marias beboelsesvogn er totalrenoveret og isoleret med gulvvarme, så man kan opholde sig i den det meste af året.
Relaterede artikler
Måske du også vil kunne lide: DIY-guide - pyramideespalier til krukkehaven