Aftensmad

Lammekølle med svesker og abrikoser

Vinteren er perfekt til gedigne og langtidsstegte retter, der passer sig selv i ovnen. Denne lammekølle med både svesker, abrikoser og kanel smager himmelsk. Her har vi serveret den med couscous til.
af Camilla Zarah Lawes. 1.02.2016 Foto: Wichmann+Bendtsen photography.
Lammekølle med svesker og abrikoser

Med en forholdsvis lille arbejdsindsats i køkkenet kan du lave god og mættende mad, som den her lammekølle, der nok skal blive et hit omkring middagsbordet. Retten er tilberedt i en tagine, men du kan også bruge en stegeso eller en gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen.

4 personer

Ingredienser

  • 1 udbenet lammekølle, ca. 1,2 kg
  • Olivenolie
  • 2 løg
  • 2 tomater
  • 12 svesker uden sten
  • 3 spsk sorte sesamfrø
  • 100 g mandler
  • 12 abrikoser
  • 3 kanelstænger
  • 3 stjerneanis
  • 6 små hele hvidløg med skal
  • 3 dl hvidvin
  • 3 dl vand
  • 1 dl ahornsirup

Couscoussalat

  • 250 g couscous
  • 4 forårsløg
  • 1 gul peberfrugt
  • Skal af 1 usprøjtet appelsin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk spidskommen
  • 4 spsk frisk koriander
  • 4 spsk frisk mynte
  • ½ dl rapsolie
  • 1 spsk honning
  • Lidt citronsaft og skal af 1 citron, usprøjtet
  • Havsalt og friskkværnet peber

Sådan laver du lammekølle med svesker og abrikoser

  1. Smør taginen eller stegesoen med olie i bunden. Læg kødet i bunden.
  2. Pil løgene, og skær dem i både. Skyl tomaterne, og skær også dem i både.
  3. Rul sveskerne i sesamfrø. Smut mandlerne.
  4. Fordel løg, tomater, svesker, abrikoser, kanelstænger, stjerneanis, mandler og hvidløg over kødet. Hæld vin, vand og sirup over.
  5. Sæt låget på, og steg i ovnen i 3½ time ved 175°.

Couscoussalat

  1. Tilbered couscous som anvist på pakken, og afkøl den.
  2. Rens forårsløgene, og skær dem i tynde skiver.
  3. Skyl peberfrugten, og skær den i små tern.
  4. Riv appelsinskallen fint. Bland couscous med forårsløg, peberfrugt, appelsinskal, krydderier og krydderurter.
  5. Rør olie med honning, citronsaft og -skal, og krydr med salt og peber.
  6. Hæld olieblandingen over couscoussalaten, vend godt, og pynt med friske korianderblade. Server den som tilbehør til lammekøllen.