Knækbrød der smager af Sverige
Vi har bagt brød i århundreder i Norden, og hvert land har skabt sin helt egen brødtradition. De fleste tænker på Sverige, når de ser det runde, sprøde knækbrød med det traditionelle hul i midten. Det tørre og sprøde knækbrød har den fordel, at det både har en lang holdbarhed og heller ikke vejer særligt meget. Faktisk skyldes den lange holdbarhed, at man før i tiden ikke kendte til konserveringsmetoder. Det siges også, at vikingerne tog det med på deres lange togter ud i verden!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Knækbrød kan bruges til meget. Morgenmad, frokost, eller som tilbehør til ostebordet. Derudover er det en god snack, som er ideel at tage med i tasken. Her kan du lære at lave dit eget.
Sådan laver du slidetapas på knækbrød!
Opskrift på knækbrød fra Sverige
Antal: 5 store, runde knækbrød
Det skal du bruge for at lave knækbrød fra Sverige:
- 2½ dl lunkent vand
- 25 g gær
- 1 spsk. salt
- 3 dl fuldkornsspeltmel
- 3½ dl fuldkornsrugmel
- 1 tsk. stødt fennikel
- ½ tsk. lakridspulver
Sådan laver du knækbrød fra Sverige:
- Bland vand, gær og salt.
- Tilsæt melet lidt ad gangen og til sidst stødt fennikel og lakridspulver.
- Ælt dejen godt, og stil den til hævning et lunt sted i ca. 1½ time. Den skal hæve til dobbelt størrelse.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, og slå den ned. Del den i 12 stykker.
- Form hvert stykke til en bolle, og rul bollerne tyndt ud til 2-3 mm i tykkelsen.
- Lav et hul i midten med et glas eller en lille kageudstikker.
- Bag dem i ovnen på 225° i 10 minutter. Er brødene ikke helt sprøde, så skru så ned til 100°, og bag dem færdige − de skal lyde hule, når du banker på dem, men ikke blive for hårde.
TIP! Hullet i midten af knækbrød er ikke tilfældigt, da du derved kan hænge brødene til tørre på en strang.