Små luciabrød

De svenske luciabrød spises efter tradtionerne på Luciadag den 13. december. Men de svenske, saftranboller kan med fordel spises hele julen igennem. Få vores bedste opskrift på de hyggelige luciabrød!

Det skal du bruge til små luciabrød

24 stk.

  • 50 g gær
  • 200 g smør
  • 5 dl sødmælk, gerne økologisk
  • 1 g safran
  • 1⁄2 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 1 æg
  • 900 g hvedemel

Pensling og pynt:

  • 1 sammenpisket æg
  • Rosiner
  • Mandelflager

Sådan laver du luciabrød:

  1. Smuldr gæren i en stor skål. Smelt smørret sammen med mælken, til ca. 37° (fingervarmt).
  2. Hæld smør-mælke-blandingen i gæren, og rør den ud heri. Rør safranen i. Er den ikke pulveriseret, skal du støde den i en morter med lidt sukker.
  3. Tilsæt salt, sukker og æg, og rør godt. Tilsæt næsten alt melet. Ælt dejen godt igennem. Juster evt. med mere mel, til dejen slipper fingrene.
  4. Drys lidt mel over dejen, og lad den hæve et lunt sted i ca. 40 minutter.
  5. Del dejen i 4 lige store stykker, og ælt dem godt. Rul hver af dejstykkerne til en aflang pølse, og del hver i 6 stykker.
  6. Rul hvert stykke til en lang pølse, form som et S, og bøj hver ende ind.
  7. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir. Lad stykkerne efterhæve i 20 minutter.
  8. Pensl stykkerne med sammenpisket æg. Læg en rosin i sammenføjningen, hvor enderne er bøjet ind, og drys med mandelflager.
  9. Bag luciabrødene i en 225° varm ovn i 8-10 minutter. Server med smør og eventuelt syltetøj.

TIP: Put to små kugler marcipan i enderne, hvis du vil have saftigere luciabrød.