Æblegalette med blåbær, vaniljecreme og æblesalsa

Æbler hører efterårets gæstemenuer til, så imponér dine gæster med den her raffinerede dessert - der er point både for smag og æstetik.

Æblegalette med blåbær, vaniljecreme og æblesalsa

6 personer
Det skal du bruge til æblegaletter
Æblegalette:
  • 300 g butterdej 
  • 4 spsk. abrikosmarmelade
  • 3 æbler
  • 6 spsk. mandelflager 
  • 3 spsk. rørsukker 
Vaniljecreme: 
  • 1 vaniljestang
  • 1 usprøjtet citron 
  • 1½ dl cremefraiche 38 % 
  • ½ dl cremefraiche 9 % 
  • 3 spsk. flormelis 
Æblesalsa:
  • 1 æble 
  • 125 g blåbær 
  • 1 kvist rosmarin
  • 3 spsk. honning

Sådan laver du æblegallette

Æblegalette: 
  1. Tænd ovnen på 180°. 
  2. Udstik butterdejen i 6 cirkler på ca. 8 cm i diameter. Læg dem på en bageplade med bagepapir. 
  3. Smelt abrikosmarmeladen i en kasserolle. Pensl butterdejsstykkerne med abrikosmarmelade. 
  4. Fjern kernehusene på æblerne med en lille kniv eller en udstikker. Skær æblerne med skræl i skiver. 
  5. Læg 5-6 æbleskiver oven på hinanden på hver butterdejsskive.
  6. Kom blåbær ned i hullerne, hvor kernehuset har været. Drys mandelflager og sukker hen over. 
  7. Bag æblegaletterne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne og sprøde. 
Vaniljecreme: 
  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Riv skallen fint af citronen. 
  2. Rør de 2 slags cremefraiche med vaniljekorn, citronskal og flormelis. 
Æblesalsa:
  1. Skær æblet i bittesmå tern. Hak rosmarinen helt fint.
  2. Vend æbletern og blåbær sammen med finthakket rosmarin og honning. 
  3. Servér æblesalsaen til galetterne sammen med vaniljecreme.