Æbler hører efterårets gæstemenuer til, så imponér dine gæster med den her raffinerede dessert - der er point både for smag og æstetik.
Æblegalette med blåbær, vaniljecreme og æblesalsa
6 personer
Det skal du bruge til æblegaletter
Æblegalette:
- 300 g butterdej
- 4 spsk. abrikosmarmelade
- 3 æbler
- 6 spsk. mandelflager
- 3 spsk. rørsukker
Vaniljecreme:
- 1 vaniljestang
- 1 usprøjtet citron
- 1½ dl cremefraiche 38 %
- ½ dl cremefraiche 9 %
- 3 spsk. flormelis
Æblesalsa:
- 1 æble
- 125 g blåbær
- 1 kvist rosmarin
- 3 spsk. honning
Sådan laver du æblegallette
Æblegalette:
- Tænd ovnen på 180°.
- Udstik butterdejen i 6 cirkler på ca. 8 cm i diameter. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Smelt abrikosmarmeladen i en kasserolle. Pensl butterdejsstykkerne med abrikosmarmelade.
- Fjern kernehusene på æblerne med en lille kniv eller en udstikker. Skær æblerne med skræl i skiver.
- Læg 5-6 æbleskiver oven på hinanden på hver butterdejsskive.
- Kom blåbær ned i hullerne, hvor kernehuset har været. Drys mandelflager og sukker hen over.
- Bag æblegaletterne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Vaniljecreme:
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Riv skallen fint af citronen.
- Rør de 2 slags cremefraiche med vaniljekorn, citronskal og flormelis.
Æblesalsa:
- Skær æblet i bittesmå tern. Hak rosmarinen helt fint.
- Vend æbletern og blåbær sammen med finthakket rosmarin og honning.
- Servér æblesalsaen til galetterne sammen med vaniljecreme.