Desserter
Desserter og kager
Æbleskiver med karamel
Lav dine æbleskiver med et lækkert tvist af karamel, og nyd den moderne version af de gode gamle æbleskiver.
af Mai Knauer / Foto: Line Thit Klein
6.10.2016
Æbleskiver er et must i juletiden, og de bliver spist i lange baner. Nogle gange kan det dog godt blive for ensformigt og kedeligt, især hvis du har spist dem flere dage i træk. En god ide er derfor at tilføje et lækkert tvist til dine æbleskiver i form af karamel. Det løfter smagsniveauet, og giver alle lyst til endnu en omgang æbleskive-hygge.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Læs også: Æbleskiver med løg og bacon
Opskrift på æbleskiver med karamel
25 stykIngredienser
- 2½ dl sødmælk
- 15 g gær
- 3 æggeblommer
- 1 spsk. sukker
- 200 g mel
- 65 g smør
- ½ tsk. kardemomme
- 1 usprøjtet citron
- 3 æggehvider
- 5 pigeon-æbler
- smør til bagning
Karamel:
- 200 g sukker
- 50 g smør
- 1½ dl fløde
- 1knivspids salt
Sådan laver du æbleskiver
- Æbleskiver: Lun mælken i en gryde, til den er håndvarm, og opløs gæren i mælken. Pisk æggeblommerne sammen med sukkeret til en luftig æggesnaps. Pisk mælk og mel i æggeblandingen. Smelt smørret ved lavt blus, og rør det i blandingen sammen med kardemomme og citronskal. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i blandingen. Sæt dejen til hævning et lunt sted overdækket med et viskestykke, til den er hævet op, det tager ca. en halv time. Varm æbleskivepanden op, fordel lidt smør i alle hullerne, lad det bruse af, og hæld en skefuld dej i hvert hul. Hullet skal være helt fyldt, men må ikke flyde over. Skyl og skær æblerne ud i små tern befriet fra kernehuset, men behold skallen. Når dejen bobler, lægges et lille stykke æble i hvert hul i midten af æbleskiven, lige inden den vendes med en gaffel.
- Karamel: Hæld alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og varm den forsigtigt op. Lad gryden simre ved svag varme, til karamelsaucen er glat. Hæld den i lufttætte glas, og opbevár den på køl, den kan varmes op, hvis du ønsker den tyndere. Hæld striber af karamel over æbleskiverne, når du serverer dem.
Her er de andre julegodter, du skal HUSKE at smage:
- Julemad: De bedste havregrynskugler
- Julemad: Flæskesteg med sprøde svær
- Julemad: Perfekt risengrød UDEN at røre
- Julemad: Sådan laver du de perfekte brune kartofler
- Julemad: Marcipankonfekt med hjemmelavet saltkaramel
- Julemad: Cremet risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce
- Julemad: Hjemmelavet marcipan
- Julemad: De klassiske pebermyntepastiller
- Julemad: Vores populære opskrift på rødkål fra bunden