Desserter og kager

Æbleskiver med karamel

Lav dine æbleskiver med et lækkert tvist af karamel, og nyd den moderne version af de gode gamle æbleskiver.
af Mai Knauer / Foto: Line Thit Klein 6.10.2016
Æbleskiver med pigeoner og karamel

Æbleskiver er et must i juletiden, og de bliver spist i lange baner. Nogle gange kan det dog godt blive for ensformigt og kedeligt, især hvis du har spist dem flere dage i træk. En god ide er derfor at tilføje et lækkert tvist til dine æbleskiver i form af karamel. Det løfter smagsniveauet, og giver alle lyst til endnu en omgang æbleskive-hygge.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Æbleskiver med løg og bacon

Opskrift på æbleskiver med karamel

25 styk

Ingredienser

  • 2½ dl sødmælk
  • 15 g gær
  • 3 æggeblommer
  • 1 spsk. sukker
  • 200 g mel
  • 65 g smør
  • ½ tsk. kardemomme
  • 1 usprøjtet citron
  • 3 æggehvider
  • 5 pigeon-æbler
  • smør til bagning

Karamel:

  • 200 g sukker
  • 50 g smør
  • 1½ dl fløde
  • 1knivspids salt

Sådan laver du æbleskiver

  1. Æbleskiver: Lun mælken i en gryde, til den er håndvarm, og opløs gæren i mælken. Pisk æggeblommerne sammen med sukkeret til en luftig æggesnaps. Pisk mælk og mel i æggeblandingen. Smelt smørret ved lavt blus, og rør det i blandingen sammen med kardemomme og citronskal. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i blandingen. Sæt dejen til hævning et lunt sted overdækket med et viskestykke, til den er hævet op, det tager ca. en halv time. Varm æbleskivepanden op, fordel lidt smør i alle hullerne, lad det bruse af, og hæld en skefuld dej i hvert hul. Hullet skal være helt fyldt, men må ikke flyde over. Skyl og skær æblerne ud i små tern befriet fra kernehuset, men behold skallen. Når dejen bobler, lægges et lille stykke æble i hvert hul i midten af æbleskiven, lige inden den vendes med en gaffel.
  2. Karamel: Hæld alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og varm den forsigtigt op. Lad gryden simre ved svag varme, til karamelsaucen er glat. Hæld den i lufttætte glas, og opbevár den på køl, den kan varmes op, hvis du ønsker den tyndere. Hæld striber af karamel over æbleskiverne, når du serverer dem.

​Se også: Klassiske æbleskiver med kærnemælk og kardemomme