Citronfromage
Desserter

Citronfromage: Lav den perfekte citronfromage

13.12.2021
13.12.2021 - af Mai Knauer og Eilen Anthoniussen. Foto: Maria Nørregaard
Den friske citronfromage er en klassiker, man bare aldrig bliver træt af. Vi giver dig opskriften på den bedste citronfromage, en trin for trin-guide og vores bedste tips til en vellykket fromage.
6 personer

KLASSISK CITRONFROMAGE:

  • 6 blade husblas
  • 3 pasteuriserede æggeblommer
  • 3 pasteuriserede æggehvider
  • 125 g sukker
  • 2-3 usprøjtede citroner
  • 2½ dl piskefløde + evt. lidt ekstra til pynt

En af vores yndlingsdesserter er uden tvivl den klassiske gule citronfromage, som vi får alt for sjældent. Citronfromagen har været fast inventar på mormors kaffebord med masser af fløde til.

Citronfromage er en dejlig forfriskende dessert, som er ved at vende tilbage til det moderne kaffebord, og den smager i øvrigt fuldstændig fantastisk med et drys lakridspulver ovenpå fløden.

Har du mod på at prøve noget nyt, kan du sagtens erstatte citronsaft med en anden slags saft - fx er rabarberfromage en lækker og overraskende variant. Her skal du bruge 1 dl rabarberpuré i stedet for citronsaft − ellers er det den samme fremgangsmåde, som når du laver citronfromage. Og det smager godt!

Vores bedste tips til en vellykket KLASSISK citronfromage

  • Alle ingredienser til citronfromagen, undtagen husblas, skal have samme temperatur - gerne kolde fra køleskab.
  • Det er vigtigt at piske konstant, når du hælder den smeltede husblas i æggemassen i en tynd stråle - ellers kan der komme klumper.
  • Flødeskummet skal først vendes i, når æggemassen er let stivnet. Vender du flødeskummet i for tidligt, deler citronfromagen sig.
  • Det er ikke svært at lave en god citronfromage, hvis du sørger for at få lavet husblassen rigtigt, så den ikke trevler og klumper. Føler du dig alligevel usikker på sagen, så følg vores trin for trin-guide til citronfromage i galleriet. 

Se vores trin for trin-guide til den perfekte citronfromage i galleriet:

1. Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Det er vigtigt, at bladene bliver lagt i 1 ad gangen, og at de er helt dækket af vand.

2. Tag husblassen op af vandet, og kram vandet af − der må gerne følge lidt vand med.

3. Læg den udblødte husblas i en varmefast skål eller et halvlitermål.

4. Placér skålen i en lille gryde med kogende vand i bunden, og lad husblassen smelte.

5. Når du tager husblassen af blusset, skal den lige stå lidt, til den er lunken (lillefingervarm). Den må endelig ikke være for varm eller for kold, når den kommes i æggemassen, for så trevler og klumper citronfromagen. 

6. Pisk de pasteuriserede æggeblommer med sukkeret til en luftig æggesnaps − det tager nogle minutter.

7. Riv skallen af citronerne, og pres saften.

8. Tilsæt den revne citronskal og citronsaft. 

9. Hæld den lunkne husblas ned i skålen med æggeblommerne i en tynd stråle, mens du pisker godt hele tiden. 

10. Pisk fløden til skum, og vend den forsigtigt i den let stivnede æggesnaps med en dejskraber.

11. Pisk æggehviderne helt stive. Vend dem forsigtigt i fromagen.

12. Sæt din citronfromage i køleskabet i ca. 3-4 timer.

13. Pynt evt. med flødeskum på toppen. Du kan for eksempel komme flødeskummet i en sprøjtepose med takket tylle og pynte kanten.

14. Drys evt. med lakridspulver, og servér din citronfromage iskold.