Desserter og kager

Honningkage-hjerte med appelsin

Konditor Torben Bang giver her sin opskrift på honningkage, der er flettet som et julehjerte.
af Redaktionen / Foto: Sarah Coghill 30.10.2017
Honningkage-hjerte med appelsin

En duft, der med det samme får jueglæden frem i os, må være duften af honningkage.

Vi ser dem hos bageren med krymmel på toppen og smørcreme i midten. I julen som en hjerteformet kage prydet med hvid glasur og måske et glansbillede.

I den her udgave behøver du ikke den traditionelle fordej, som typisk skal laves en måned inden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du MÅ smage Mette Blomsterbergs populære havregrynskugler!

Honningkage-historie

Honningkagen er opfundet i Danmark, og den har mange år bag sig.

Første gang vi hørte om honningkagen, var i slutningen af 1700-tallet, da bager Christian E. Rasch bagte krydderkager og honningkager i sit bageri i Christiansfeld.

Efterhånden blev honningkagen kendt i hele Sønderjylland og resten af Danmark. Christiansfeld blev til 'honningkagebyen', hvor besøgende måtte købe en honningkage med hjem til kaffen.

Tørstig? Prøv et glas hvid gløgg med mørk rom!

Det skal du bruge for at lave honningkage-hjerte med appelsin

  • 150 g honning
  • 50 g mørk sirup
  • 200 g brun farin
  • 55 g smør
  • 300 g hvedemel
  • 220 g kærnemælk
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt nelike

APPELSIN-SMØRCREME

  • 50 g æggehvider (Pasteuriserede)
  • 100 g sukker
  • 25 g vand
  • 250 g blødt smør
  • 1 stk vaniljestang
  • Fintrevet skal fra 2 appelsiner

CHOKOLADE-GANACHE

  • 150 g mørk chokolade (Valrhona Manjari 65%)
  • 150 g fløde
  • 35 g honning

PYNT

  • Marcipan
  • Rød Frugt farve

Sådan laver du honningkage-hjerte med appelsin

    1. Smelt honning, sirup, smør og brun farin sammen i en gryde.
    2. Rør de andre ingredienser i massen.
    3. Bag dejen i en form på ca 34 x 28 cm ved 170 grader i ca 20 min.
    4. Lad kagen køle helt af.

    APPELSIN-SMØRCREME

      1. Rør det bløde smør luftigt.
      2. Pisk æggehviderne luftige, og kog sukker, vand og honning op til ca 115 grader.
      3. Pisk den varme sukkerlage lidt efter lidt ind i de luftige æggehvider mens de pisker, lad marengsen piske til den afkølet.
      4. Vend det luftige smør i marengsen sammen med appelsinskal og vaniljekornene.

      CHOKOLADE-GANACHE

        1. 150 g mørk chokolade (Valrhona Manjari 65%)
        2. 150 g fløde
        3. 35 g honning
        4. Hak chokoladen fint.
        5. Kog fløde og honning op, hæld det over chokoladen og rør det sammen til en homogen masse.

        PYNT

        1. Skær kagen ud som et hjerte.
        2. Skær hjertet igennem så du har 3 lige tykke bunde.
        3. Læg bundene sammen med et tyndt lag smørcreme, smør siderne op med smørcreme så den har ‘skarpe’ kanter.
        4. Stil kagen til afkølning.
        5. Overtræk den afkølede kage med den flydende chokolade ganache.
        6. Indfarv noget af marcipanen med rød frugt farve.
        7. Rul marcipanerne tyndt ud, skær dem ud i samme størelse som hjertekagen.
        8. Skær den ene ‘bue’ af hver af stykkerne, lav 2 snit i hvert stykke så du har 3 lige store flette strimer, flet de 2 marcipan stykker sammen så du har et klassisk juleflettet hjerte, læg hjertet oven på kagen.

        Prøv også Mette Blomsterbergs havregrynskugler...

        Prøv Mette Blomsterbergs havregrynskugler her!

        Eller disse nemme småkager formet som juletræer...