Desserter og kager

Prægtige pandekager

Varier den klassiske pandekage med 3 opskrifter fra det salte og det søde køkken
af Tina Scheftelowitz. Foto: Anders Schønnemann 8.10.2009

Pandekager er meget mere end de tynde franske crepes med syltetøj eller de små tykke amerikanske pancakes med sirup.

Her får du 3 opskrifter fra både det salte og det søde køkken. Nyd kreationerne eller brug dem til inspiration til selv at lege videre med de krydderier, krydderurter, frø og nødder, frugt eller grønsager, du har til rådighed.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En dejlig semi-sund dessertpandekage

Æble-ingefærpandekager med mandler og chokolade

4 stk.

25 g mandler, ½ æble, 2 tsk. skrællet, friskrevet ingefær, ½ dl hvedemel, ½ dl havregryn, 2 æg, 1-1¼ dl mælk, 1 nip salt, smør til stegning,

Topping
½ æble (kan udelades), lidt friskpresset citronsaft, 25 g mandler, 50 g mørk chokolade

Topping: Hak 50 g mandler groft og rist dem let gyldne på en tør, varm pande. Tag halvdelen fra til pandekagerne. Skær æblet i små terninger, udelad kerner, men ikke skræl. Dryp lidt citronsaft over. Smelt chokoladen over vandbad eller hak den blot.

Pandekager: Skær æblet i små terninger, udelad kerner, men ikke skræl. Bland ristede mandler, æble, ingefær, mel, havregryn, æg, salt og lidt af mælken i en skål og pisk til en klumpfri dej.

Pisk resten af mælken i lidt ad gangen. Hold det sidste mælk tilbage, så dejen ikke bliver for tynd. Den skal være lidt tykkere end piskefløde.

Varm en mindre stegepande op ved høj varme med 1 tsk. smør. Omrør dejen, hæld lidt dej ud på panden og vend og drej panden, så dejen fordeler sig. Skru ned til middel varme. Steg til pandekagen er brun i kanten. Vend med en paletkniv og steg den færdig på den anden side. Det tager et par minutter i alt. Den første pandekage bliver altid lidt forkrøblet. Fortsæt på samme måde, kom lidt smør på panden hver gang.

Server pandekagerne varme med ristede mandler, sprøde æbleterninger og chokolade over.

God som brunch- eller frokostret

Små tomatpandekager med porre-tomat-topping

10 små stk.

50 g porre, 1 fed presset hvidløg, 1 dl grahamsmel, 2 æg, ½ dåse fl åede, hakkede tomater, ½-¾ dl mælk, salt, olivenolie til stegning

Topping
50 g porre, 250 g tomater, frisk basilikum, olivenolie, balsamico, chiliflager eller peber, salt
(Tilsæt evt. 3 spsk. græskarkerner)

Topping: Snit porren meget fint, skyl den i en si og tør den. Skær tomaterne i små terninger, si væden fra. Bland porrer og tomater. Ved serveringen: Bland med groft revne basilikumblade og smag til med olie, eddike, salt og peber.

Pandekager: Snit porren meget fi nt, skyl den i en si og tør den. Kom porre, hvidløg, mel, æg, tomater og lidt af mælken i en skål og pisk det til en klumpfri dej. Pisk resten af mælken i lidt ad gangen. Dejen skal være lidt tykkere end piskefl øde. Varm en stor pande op med 1-2 spsk. olie. Lav 3-4 små pandekager ad gangen afh ængigt af din pandes størrelse. Brug 1½ spsk. dej, som lægges hurtigt oven i hinanden, pr. pandekage. Skru ned til middel varme, når panden er varm. Steg pandekagerne brune og sprøde på begge sider, ca. 2-3 minutter pr. side. Der skal lidt mere olie på, hver gang du lægger ny dej på.

Dessert eller i stedet for ost

Pandekager med tranebær og brie

6-7 små stk.

25 g tørrede tranebær, ½ dl rugmel, ½ dl hvedemel, 1 æg, 1¼-1½ dl mælk, ½ tsk. bagepulver, 60-70 g brie, 1 nip salt, smør til stegning, tørrede tranebær og ahornsirup til servering.

Kom tranebær, mel, æg, salt og lidt af mælken i en skål og pisk til en klumpfri dej. Pisk resten af mælken i lidt ad gangen, til konsistensen er lidt tykkere end piskefløde, pisk bagepulveret i og bag straks. Varm en stor pande op med 1 tsk. smør. Bag 3-4 pandekager ad gangen afhængigt af din pandes størrelse. Brug 2 spiseskefulde dej, som lægges hurtigt oven i hinanden, pr. pandekage. Skru ned til middel varme, når panden er varm. Steg pandekagerne brune og sprøde på den ene side, vend, kom en skive brie på den bagte side og steg i 2 minutter, til undersiden er brun og brien halvsmeltet.

Server dem med tranebær og sirup over.

Pandekagetips

Gør dine pandekager sundere ved at bruge rugmel, usigtet speltmel eller grahamsmel i stedet for hvedemel. Eller erstat halvdelen af hvedemelet med grovmel eller havregryn.