Trin for trin: Opskrift på gravet laks
Forretter

Gravet laks trin for trin

af Carsten Kyster 18.03.2013
Foto: Columbus Leth. Regi: Privat.
Gravet laks har et strejf af luksus over sig og er en af de klassiske skandinaviske retter, der går helt tilbage til vikingetiden

Gravet laks med ricottaost, krydderurter og grillet brød

  • 1 side laks, ca. 1 kg
  • 1 stort bundt dild
  • 2 spsk fennikelfrø
  • 2 tsk sorte peberkorn
  • 4 spsk salt
  • 2 spsk sukker

Tilbehør til 4 personer

  • 100 g ricottaost
  • 1 citron, usprøjtet
  • ¼ bundt basilikum
  • 4 skiver brød

Krydderurter

  • Dild
  • Purløg
  • Persille

Gravet laks emmer af forår og er herlig både som frokostret eller i forretter. De fleste køber laks færdig hos fiskehandleren eller i supermarkedet, men gravet laks er faktisk ikke svær at lave selv.

Laks - skandinavisk vikingeføde

Selvom hjemmelavet gravet laks har et strejf af luksus over sig, er det en af de klassiske skandinaviske retter, der går helt tilbage til vikingetiden, og som dengang var en almindelig spise i Norden - også til hverdag. Gravning af laks er en tilberedningsmetode snarere end en konserveringsmetode, men man opnår dog en smule forlænget holdbarhed af fisken, idet man trækker noget af saften ud af sin laks ved brug af salt og sukker. Under gravningen trækker smagen ind i fiskekødet, ligesom kødet bliver meget mørt. Holdbarheden for gravet laks er tre dage i køleskab. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man fryser fisken i minimum 24 timer inden gravning for at dræbe eventuelle parasitter.

En Laks rækker til ca. 10 personer.
 

Gravet laks - ISABELLAS kokkeskole viser dig de fem enkle trin nedenfor

 

Trin 1

Tjek laksen for ben, og tag benene ud med en laksetang. Læg laksen i en bradepande. Trin 2

Skyl og hak dild med stængler fint. Trin 3

Knus fennikelfrø og peber i en morter eller på en elektrisk kaffemølle. Bland dild og krydderier med salt og sukker. Trin 4

Fordel krydderiblandingen hen over laksen, dæk fisken til med køkkenfilm, og sæt den på køl mindst 24 timer. Trin 5

Skær laksen i tynde skiver. Rør ricottaosten med revet citronskal og finthakket basilikum. Smag til med salt og peber. Pluk krydderurterne, og grill brødet. Anret brødet med ricottaost, 3-4 skiver gravet laks og krydderurter. Server med citron skåret i både.