Nytårsforret: Torsk i savojkål med beurre blanc-sauce

Det skal du bruge: 
Torsk
6 store savojkålblade
600 g torskefilet
6 tsk. grov dijonsennep
2 dl hvidvin
1 dl vand
Sauce
1 stort skalotteløg
500 g koldt smør
1 dl hvidvinseddike
5 dl hvidvin
Salt og peber
1 bundt dild

Sådan laver du torsk i savojkål:

  1. Fjern stokken fra kålbladene, blanchér dem i kogende vand, og læg dem på et viskestykke.
  2. Skær torskefileten ud i 6 stykker, smør dem med grov sennep, og pak dem ind i kålblade.
  3. Bind kødsnor omkring.
  4. Læg fiskepakkerne i en bradepande, og hæld hvidvin og vand ved.
  5. Dæk bradepanden med sølvpapir, og damp fisken i ovnen ved 200° i 10-15 minutter.

Sådan laver du beurre blanc-sauce:

  1. Snit skalotteløget fint. Smelt 1 spsk. smør i en gryde, og svits løgene klare.
  2. Tilsæt hvidvinseddike, og kog ind til det halve.
  3. Hæld hvidvinen på, og kog igen ind til det halve.
  4. Si væsken, hæld tilbage i gryden, og skru ned til moderat varme.
  5. Skær resten af smørret i tern, og pisk det i saucen lidt efter lidt. Den må ikke koge, for så skiller den.
  6. Bliv ved med at piske, til saucen er tyk og cremet.
  7. Smag til med salt og peber, og hold saucen varm.
  8. Tilsæt hakket dild lige før servering.
  9. Anret forretten i dybe tallerkener.
  10. Læg en skefuld beurre blanc-sauce i bunden, og læg en kålpakke ovenpå.

Hvorfor torsk nytårsaften?

Danskerne har fejret nytår siden vikingetiden, og da vi overgik til kristendommen, begyndte vi at spise fisk i fasten op til jul. Dog er det først i det 18. århundrede, at den kogte torsk langsomt begynder at vinde indpas på de danske nytårsborde.