Juice & Saft
Juice & Saft
Guide: Bland din egen te
Te er en populær drik – især om vinteren, hvor det varmer godt i kulden med en kop varm te. Vil du vide præcis, hvilke ingredienser der er i teen, kan du lave den fra bunden med ingredienser fra haven. Bland din egen te – vi guider dig til, hvordan du gør.
af Thea Lind Thomsen
7.12.2018
Foto: Karna Maffait.
På en kold vinterdag findes der vel intet bedre end at krybe sammen i et hjørne i sofaen med en god bog og en kop varm, velsmagende te. Bland din egen te - det er et godt alternativ til supermarkedets eller helstekostens varianter. Psst … Vi guider dig til at vælge den rette te til kagen her. Blander du din egen te, ved du præcis, hvad den indeholder, og du kan sikre dig, at den er 100 % økologisk, hvis du kun bruger ingredienser, du har høstet i din køkkenhave. Er du en inkarneret tedrikker, anlægger du et helt bed kun med urter, blomster og afgrøder, du kan bruge til at blande din egen te. Te er kendt for at have en helsende effekt på kroppen, fordi den ofte indeholder masser af antioxidanter og er spækket med vitaminer. Derudover indeholder den varme drik næsten ingen kalorier. Te fås både som sort, grøn, hvid og oolong, som er en slags blanding mellem grøn og sort te. Læg også: Citronmelisse: Sådan dyrkes den velduftende krydderurt Vil du dyrke alle ingredienser selv, kan du høste fra haven hele sommersæsonen og fra vindueskarmen om vinteren. Det er svært at sige noget generelt om præcise mængder og trækketid, men du kan altid moderere smagens intensitet efter behov. En god huskeregel er, at der normalt skal bruges større mængder af de friske ingredienser end de tørrede, og te med friske ingredienser skal ofte trække i længere tid.
Bland din egen te: Gode ingredienser fra haven
Du kan både bruge friske og tørrede ingredienser til at lave din egen te, og de fleste urter, rødder, blomster og frugter på listen nedenfor kan både bruges i frisk og tør form.- Kamille
- Morgenfrue
- Hestemynte, kun blade
- Ingefær
- Gurkemejerod
- Hyldeblomst
- Brændenælde
- Skvalderkål
- Gederams, kun blade
- Røllike
- Citrusfrugter, fx lime og citron
- Rose
- Lavendel
- Æble
- Rabarber
- Krydderurter, fx mynte, citronmelisse, salvie, malurt, citrontimian, rødkløver og lign.
- Blade fra bærbuske, fx solbær, brombær, hindbær og jordbær