Eclair med saltkaramel

Antal: 
8 eclairs
Det skal du bruge: 
Vandbakkelse
1,6 dl vand
70 g smør
Et nip salt
100 g hvedemel
2 æg
Flormelis til drys
Saltkaramelmousse
1 blad husblas
150 g sukker
60 g smør
3 dl piskefløde
1½ tsk. flagesalt
Chokoladeglace
200 g mørk chokolade
5 spsk. piskefløde
Pynt
Chokoladekugler
Guldstøv

Sådan laver du eclair med saltkaramel

Vandbakkelse:

 1. Tænd ovnen på 230º. Hæld vand, smør og salt i en gryde, og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, hæld hurtigt alt melet i, og rør det sammen med en træske.
 2. Stil gryden tilbage på varmen, og varm det op ved medium varme – rør konstant med træskeen. Rør i ca. 2 minutter, indtil dejen samler sig og ”trækker sig væk” fra grydens sider.
 3. Hæld dejen i en køkkenmaskine med piskeris, og rør ved lav hastighed i ca. 1 minut. Tilsæt herefter 1 æg, og fortsæt med at piske. Tilsæt det sidste æg ad flere omgange. Hold op med at piske, når der dannes bløde toppe, og dejen får et ”rent afbræk”, når du løfter piskeriset op af den.
 4. Hæld dejen i en sprøjtepose med stjernetyl, og sprøjt lige og ensartede eclairs med en længde på ca. 14 cm på en bageplade med bagepapir. Dyp en finger i vand, og tryk eclairens ender fint ind, hvis de er blevet for spidse.
 5. Sigt et lag flormelis over dine eclairs, og stil bagepladen i ovnen på 230º. Skru efter 5 minutter ned på 180º, og bag videre i 25-30 minutter, eller indtil eclairene er flot gyldne. Sluk herefter ovnen, og stil ovnlågen på klem i 15 minutter, inden bagepladen tages ud af ovnen – dette forhindrer dine eclairs i at falde sammen.
 6. Lad de færdigbagte eclairs køle helt af, inden du fylder creme i dem og dekorerer dem.

Saltkaramelmousse:

 1. Hæld koldt vand i en skål, og læg husblassen i den.
 2. Hæld sukkeret i en gryde, og smelt det over medium varme. Lad det smeltede sukker blive karamelbrunt – pas på, at det ikke brænder på.
 3. Skær smørret i mindre stykker, og hæld det ned til sukkeret. Rør med en træske, til karamelmassen bliver ensartet. Tilsæt 1 dl piskefløde og salt, og rør imens.
 4. Kram vandet fra den opblødte husblas, og rør husblassen ud i den varme karamelmasse, så det smelter. Tag gryden af varmen, og lad karamellen køle lidt af.
 5. Pisk de resterende 2 dl piskefløde til flødeskum. Vend den afkølede karamelmasse forsigtigt i flødeskummen, uden at den mister volumen.

Chokoladeglace:

 1. Hak chokoladen, og kom den i en skål.
 2. Varm fløden op, og hæld den over chokoladen – rør imens. Fortsæt, til chokoladen er smeltet.

Samling af eclairs:

 1. Prik 3 huller i bunden af de færdigbagte eclairs. Hæld saltkaramelmoussen i en sprøjtepose med en lille rund tyl, og sprøjt creme i eclairen i hvert hul.
 2. Dyp toppen af dine eclairs i chokoladeglacen, og pynt med chokoladekugler og guldstøv, inden chokoladeglacen stivner.

Hvad er eclairs

Franske eclairs er, med deres elegante ydre, noget af det fineste, du kan sætte på kagebordet, og samtidigt noget af det lækreste du kan sætte tænderne i!

Ordet eclair betyder "lyn" på fransk, og hentyder til, at de fine vandbakkelser med fyld nemt kan spises med lynets hast - både på grund af deres praktiske størrelse og ikke mindst skønne smag. Vi serverer her opskriften på eclair med en lækker lemoncurd. I galleriet nederst i artiklen kan du finde opskriften på to andre eclair-varianter med saltkaramel og kaffecreme.