Kager

Pavlova med jordbær

Marengs er et lille køkkenmirakel: Så lette og luftige, at de nærmest smelter på tungen. Og så er de simpelthen så nemme at lave. En pavlova bages normalt som én stor kage, men vi har frembragt otte mindre mirakler, så hver gæst får sin helt egen lækkerbisken. Velbekomme.
af Carsten Kyster 31.05.2021 Foto: Betina Hastoft
Pavlova opskrift med jordbær
8 personer

Pavlova

  • 5 æggehvider
  • 1 knivspids salt
  • 2 tsk eddike
  • 350 g sukker

Pynt

  • Ca. 500 g jordbær
  • 1 limefrugt (usprøjtet)
  • ½ l piskefløde
  • 2 spsk flormelis

Sådan laver du Pavlova

  1. Kom æggehviderne i en stor skål med en knivspids salt.
  2. Pisk æggehviderne helt stive.
  3. Tilsæt eddike, og pisk sukkeret i æggehviderne lidt ad gangen, indtil du får en glat og skinnende marengsmasse. Eddiken stabiliserer dejen, så den får en sejere struktur og bliver lettere at forme.
  4. Sæt 8 store, høje marengskager på 2 bageplader beklædt med bagepapir - brug en stor træske. Bag begge plader i ovnen på én gang ved 150º (140º varmluft) i cirka 1 time. Marengskagerne er færdige, når de er sprøde udenpå, men stadig seje indeni. Sluk ovnen, og lad kagerne køle af inde i ovnen.
  5. Skyl og nip jordbærrene. Skær dem i skiver, og lad dem trække en times tid i fintrevet limeskal og limesaft. Pisk fløde og flormelis til let skum, som fordeles på de 8 marengskager. Pynt med jordbærrene, og drys eventuelt med lidt ekstra flormelis.

Tip: Du kan også bage pavlova som én stor rund eller firkantet marengskage på en bageplade. I Australien og New Zealand, hvor desserten oprindeligt stammer fra, bruger de typisk passionsfrugtkød som pynt. Men næsten alle typer friske bær og frisk frugt kan bruges til denne lette og lækre marengskage.

Balletdanserens kage

Den skønne marengskage Pavlova blev "opfundet" i Australien og New Zealand i anledning af den verdensberømte russiske balletdanser Anna Pavlovas besøg i de to lande i 1920'erne. Og blev altså derfor navngivet Pavlova.