Kager

Semlor med marcipanfyld og flødeskum

Den både tunge og luftige semlor bugner med lækkert fyld af både marcipan og flødeskum. Prøv den svenske variant af fastelavnsbollen her!
af Cecilia Fahlström 1.02.2021 Foto: Stine Christiansen
Opskrift på svensk semlor
14 personer

Boller

  • 2 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 420 g hvedemel
  • 1 æg
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. stødt kardemomme
  • 100 g blødt smør
  • 85 g sukker
  • Smør til pensling

Fyld

  • 200 g marcipan
  • 20 g mandelmel
  • 20 g mandler
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 30 g flormelis
  • ½ dl mælk
  • ½ l piskefløde
  • Flormelis til pynt

Sådan laver du semlor:

Boller

  • Varm sødmælk op, til det er lunkent, og hæld det i en stor skål.

  • Smuldr gær i skålen og rør, til gæren er opløst.

  • Tilsæt 260 g hvedemel lidt ad gangen, mens du rører, til dejen er fin og ensartet.

  • Læg et fugtigt klæde over skålen, og lad dejen hvile i 15 minutter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Kom de resterende ingredienser i dejen, og ælt den igennem, til den er blank og elastisk.

  • Del dejen i 14 lige store dele, og form dem til små boller.

  • Læg bollerne på en bageplade med bagepapir. Læg et fugtigt klæde over bollerne, og stil dem til hævning et lunt sted i 2 timer.

  • Tænd ovnen på 210°.

  • Smelt smørret, og pensl bollerne med det.

  • Bag bollerne i ca. 10 minutter, eller indtil de er tilpas gyldne.

Fyld

  • Hæld marcipan og mandelmel i en skål.

  • Hak mandlerne groft, og hæld dem i skålen.

  • Skrab kornene ud af vaniljestangen.

  • Tilsæt kardemomme, vaniljekorn og flormelis, og rør det hele godt sammen.

  • Tilsæt mælken lidt ad gangen, mens du rører. Stop, når du er tilfreds med konsistensen. Mandelfyldet skal være blødt, men ikke flydende.

  • Pisk fløden til en blød skum.

  • Skær et trekantet låg af alle bollerne, og lav et dybt hul. Fyld op med mandelfyld, og derefter en “swirl” af flødeskum fra sprøjtepose.

  • Sæt låget på bollen, og sigt flormelis over