Opskrift på svensk semlor
Kager

Semlor med marcipanfyld og flødeskum

af Cecilia Fahlström 1.02.2021
Foto: Stine Christiansen
Den både tunge og luftige semlor bugner med lækkert fyld af både marcipan og flødeskum. Prøv den svenske variant af fastelavnsbollen her!
14 personer

Boller

  • 2 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 420 g hvedemel
  • 1 æg
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. stødt kardemomme
  • 100 g blødt smør
  • 85 g sukker
  • Smør til pensling

Fyld

  • 200 g marcipan
  • 20 g mandelmel
  • 20 g mandler
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 30 g flormelis
  • ½ dl mælk
  • ½ l piskefløde
  • Flormelis til pynt

Sådan laver du semlor:

Boller

  • Varm sødmælk op, til det er lunkent, og hæld det i en stor skål.

  • Smuldr gær i skålen og rør, til gæren er opløst.

  • Tilsæt 260 g hvedemel lidt ad gangen, mens du rører, til dejen er fin og ensartet.

  • Læg et fugtigt klæde over skålen, og lad dejen hvile i 15 minutter.

  • Kom de resterende ingredienser i dejen, og ælt den igennem, til den er blank og elastisk.

  • Del dejen i 14 lige store dele, og form dem til små boller.

  • Læg bollerne på en bageplade med bagepapir. Læg et fugtigt klæde over bollerne, og stil dem til hævning et lunt sted i 2 timer.

  • Tænd ovnen på 210°.

  • Smelt smørret, og pensl bollerne med det.

  • Bag bollerne i ca. 10 minutter, eller indtil de er tilpas gyldne.

Fyld

  • Hæld marcipan og mandelmel i en skål.

  • Hak mandlerne groft, og hæld dem i skålen.

  • Skrab kornene ud af vaniljestangen.

  • Tilsæt kardemomme, vaniljekorn og flormelis, og rør det hele godt sammen.

  • Tilsæt mælken lidt ad gangen, mens du rører. Stop, når du er tilfreds med konsistensen. Mandelfyldet skal være blødt, men ikke flydende.

  • Pisk fløden til en blød skum.

  • Skær et trekantet låg af alle bollerne, og lav et dybt hul.  Fyld op med mandelfyld, og derefter en “swirl” af flødeskum fra sprøjtepose.

  • Sæt låget på bollen, og sigt flormelis over