Grønt

Asparges - fakta om de hvide og grønne delikatesser

Asparges er en af de ældste dyrkede køkkenurter, og de kan bruges i et hav af opskrifter! Her kan du lære alt om både hvide og grønne asparges lige fra udseende, plantning og høstning til
af Eckmann Alive, Anette Eckmann, www.eckmannalive.dk / Foto: Panthermedia 10.11.2020
Asparges_Grønne_dyrkning_spises

Asparges er en af de ældste dyrkede køkkenurter. Helt fra oldtiden har asparges været kendt og dyrket i Ægypten, og i Romerriget var asparges værdsat som en stor delikatesse. Her i landet omtales aspargesplanten fra det 16. århundrede, hvor den dog hovedsagelig blev dyrket i herregårdshaverne.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad er forskellen på grønne og hvide asparges?

Prøv også: Hvide asparges med rygeostcreme

Forskellen på hvide og grønne asparges er primært af dyrkningsmæssig art. Hvide vokser i volde, hvorimod de grønne skyder op fra bedene på flad mark og dermed får det lys, der giver dem farve. Det tager to år at etablere en bæredygtig plante, for den skal have lov til at gro til for at danne et kraftigt rodnet.

FAKTA OM ASPARGES

  • En staude, som er en flerårig plante
  • Er i familie med liljekonvallen
  • Der findes mange sorter, hvoraf flere kan give både hvide og grønne fra samme plante
  • Planten ligner en stor edderkop eller en lille blæksprutte. En roset med mindst 6-8 kraftige rødder ud til siderne er en god plante at sætte i sin have, hvis man vel at mærk har plads, for et aspargesbed kræver god plads
  • Den bedste plantetid er fra midt i april til midt i maj måned, alt efter hvor varm jorden er.
  • Planterne bør ikke have lange skrøbelige rødder, som nemt kan knække af eller tørre ud inden plantningen

Hvilken del af asparges kan spises?

Det kommer an på, hvilken type asparges, der er tale om. Hvide asparges har en lidt træet stilkoverflade, som skal skrælles væk, inden de spises. Skræl dem hellere for meget end for lidt, fra hoved til fod før tilberedningen. Grønne asparges anvendes uskrællede. Bræk den nederste del af stilken af der, hvor den automatisk knækker af sig selv.

TIP: Både de nederste træede ender og aspargesskræller kan bruges til at koge fond på. Du kan også tilsætte dem, når du koger nye kartofler eller andre grønsager. Det giver en dejlig smag. Se længere nede, h

LÆS OGSÅ: ASPARGES-PIONEREN SØREN WIUFF eller SØREN WIUFFS ASPARGES I TOPKVALITET

HVIDE ASPARGES - dyrkning og høstning

Hvide asparges får man, når man mulder jorden op i bede over aspargesplanterne.
Aspargesskuddene stikkes derpå i jordvoldene som hvide eller såkaldt blegede aspargesskud.

LÆS OGSÅ: 10 råvarer du skal spise i juni

GRØNNE ASPARGES - dyrkning og høstning

Aspargesskuddene vokser frit op i sollyset. Lyset fra solen giver skuddene den grønne farve og et større vitaminindhold. De grønne aspargesskud høstes, når de har en længde på ca. 18-20 cm. Man skærer dem af lige ved jordoverfladen.

TIP: Vent med at høste til tredje år efter udplantningen, hvor man kan begynde at høste fra først i maj til først i juni måned. De følgende år kan man høste fra først i maj til sankthans. Efter medio juni vil det være rovdrift at høste på planten og derfor ikke særlig klogt. Der skal planten have lov til at vokse i fred og danne nye bæredygtige skud til næste års avl.

Mad med asparges - sådan smager de bedst

Både de hvide og grønne asparges smager bedst, når de er nyhøstede og friskskåret. De grønne asparges tilfører en sødme, der minder lidt om ærter, mens hvide asparges giver retterne et aromatisk touch. Asparges smager oftest bedst, hvis de er tilberedt helt enkelt, og du kan bruge dem i både salater, som snacks og i forretter.

Vær opmærksom på, at aspargeshovederne skal være lukkede, stilkene hårde og ikke bløde, og duften neutral, når du skal finde det bedste bundt asparges i supermarkedet. Så sikrer du, at de er så friske som muligt. Du opbevarer bedst asparges i en lukket pose eller bøtte på køl.

Få 10 lækre opskrifter med asparges lige her