Chiafrø - Sådan bruger du de sunde chiafrø
Det er med god grund, at chiafrøene bliver nævnt gang på gang i forskellige sundhedsartikler. Disse bittesmå frø indeholder alt det rigtige.
Chiafrø består nemlig af 20 % omega-3 fedtsyrer, som gavner hjernen og resten af kroppen. Dertil er de også proppet med protein, fibre, kalcium og antioxidanter - what's not to like?
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
LÆS OGSÅ: 3 opskrifter på lækre retter med de sunde frø
Hvordan chiafrø kan gavne dig
En af grundene til, at chiafrø er så nyttige, når det kommer til diæter, er fordi frøene udvider sig mange gange deres oprindelige størrelse, når de kommer i kontakt med vand.
Denne proces hjælper til med at opnå en følelse af mæthed i længere tid. Det er derfor ikke en god idé blot at spise chiafrøene tørre uden noget væske til og først efterfølgende skylle det ned med et glas vand. Netop dette gjorde en patient i en undersøgelse og fik sig en grim oplevelse, da han havde besvær med at synke, da frøene svulmede op allerede inden de nåede mavesækken. Så voldsomt vokser chiafrøene i forbindelse med væske - og derfor mætter de længe efter, at skålen er tom.
Alt med måde
Det kan derfor være en god idé at bløde chiafrøene op i vand, inden du spiser dem. Derved udvikler frøene også et geleagtigt overtræk, som nogle mener, hjælper frøene med at bevæge sig effektivt igennem fordøjelsessystemet.
Alt skal selvfølgelig spises med måde, og selv disse frø kan man få for meget af. Anbefalingerne lyder på max 15 gram dagligt. I galleriet nedenunder er nogle forslag til, hvordan man kan bruge chiafrø.
LÆS OGSÅ: 10 ingredienser, der giver din smoothie et sundt kick
Inspiation - sådan bruger du chiafrø
Vi har samlet inspiration til dig, til forskellige måder, hvorpå du kan bruge de sunde og lækre chiafrø.
Chiagrød
Et godt bud på en opskrift er chiagrød. Denne lækre budding kan fungere som en sund dessert eller bare en sød, sund morgenmad.
Netop denne opskrift finder du også på vores liste over 7 søde sunde sager
Chiafrø i bagværk
Chiafrø kan bruges i det meste bagværk. De kan nemt blandes i dejen til eksempelvis muffins, rugbrød eller boller og kan faktisk næsten ikke smages.
Det er en let måde at indtage nogle chiafrø, helt uden at tænke over det.
LÆS OGSÅ: Tre sunde - og meget flotte - bud på morgenmad
Chiafrø i din smoothie
Hvis du blender en kop frosne, blandede bær, en halv kop usødet granatæblejuice, en halv kop vand og en spiseske chiafrø sammen, så har du dig en antioxidant-bombe i form af en smoothie.
En fantastisk måde at starte dagen på - og chiafrøene glider nemt ned.
Chiafrø på din yoghurt
Hvis du leder efter et hurtigt omega-3-fix, kan du drysse lidt chiafrø ovenpå din yoghurt sammen med nogle friske frugter eller ovenpå den neutrale, græske yoghurt sammen med lidt jordbær og lidt honning. Mums!
LÆS OGSÅ: SUNDHED | Gurkemeje – Sådan bruger du det