Tilbehør

Græskar syltet med rosmarin, appelsin og anis

Syltede græskar er nemme at lave og smager skønt til alt fra smørrebrød til steg. Vi viser dig, hvordan du tryller verdens største bær om til lækkert tilbehør.
af Mikkel Karlstad. 20.10.2022 Foto: Anders Schønnemann.

Efteråret byder på mere end mørke, kølige aftener - det inviterer os også til at være kreative med sæsonens råvarer. En af de grøntsager, som vi både kan bruge som hyggeligt havepynt og til maden, er det skønne græskar.

Ud af de forskellige sorter kan du lave lækre og velsmagende syltede græskar. Når du sylter dem, kan de holde sig igennem den kolde vinter og fungere som skønt tilbehør til f.eks. steg eller smørrebrød.

2 glas

Ingredienser

  • 1 græskar, fx hokkaido eller butternut
  • 2 spsk groft salt

Syltelage

  • 5 dl lagereddike
  • 5 dl vand
  • 400 g sukker
  • 10 fennikelfrø
  • 4 stjerneanis
  • 15 peberkorn
  • 4 kviste rosmarin
  • 2 appelsiner

Sådan laver du syltede græskar

  1. Skræl græskarret, halver det, og befri det for kerner. Skær græskarkødet i skiver på ca. 1 cm's tykkelse (a la asier), drys med salt, og lad dem trække på køl i 12 timer.
  2. Skyl græskarskiverne i koldt vand, og fyld dem i to skoldede sylteglas eller et stort.
  3. Hæld alle ingredienserne til syltelagen i en gryde - appelsinerne skåret i grove stykker, og kog op.
  4. Hæld den kogende lage over græskarskiverne, og luk glasset tæt.
  5. Sæt glasset i køleskabet eller i en mørk, kølig kælder, og lad det trække i ca. 1 uge inden brug.

TIP: De syltede græskar kan holde sig i 6 måneder på køl og kan i mellemtiden spises til stort set alt, der lige mangler lidt surt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nem og hurtig metode til at sylte græskar

Til denne fremgangsmåde skal du kun bruge græskar, et par kviste timian, 1 del klar lagereddike og 1 del sukker.

  1. Skræl græskarret og skrab kernerne ud. Skær det ud i tynde skiver evt. på et mandolinjern eller en køkkenmaskine.
  2. Læg græskarstykker og timian i et skoldet sylteglas evt. skyllet med atamon.
  3. Varm eddike og sukker op i en gryde. Når eddiken er varm og sukkeret er smeltet, hældes blandingen over timiankviste og græskarrene i glasset. Opbevares på køl.