Aftensmad

Galette med butternutsquash og salvie

Kender du galette? Den franske tærte er bagt helt uden tærteform, så den får et skønt rustikt udtryk, når du bøjer kanterne ind over fyldet. Her er galetten fyldt med sød butternutsquash og cremet mascarpone.
af Mai Knauer. 20.10.2022 Foto: Columbus Leth.
Græskargalette
1 stk

Speltbund

  • 80 g vand
  • 100 g smør
  • 1 usprøjtet citron
  • 210 g speltmel
  • ½ tsk. flagesalt
  • 1 tsk. knust fennikelfrø

Græskarfyld

  • 650 g butternutsquash
  • 1 håndfuld salvie eller rosmarin
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. kommen
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1 knsp. peber
  • 1 skalotteløg
  • 2 appelsiner
  • ½ dl ahornsirup
  • 125 g mascarpone
  • 1 sammenpisket æg

Sådan laver du galette med butternutsquash og salvie

Speltbund

  1. Kog vand og smør i en gryde. Riv citronskallen, og rør den sammen med smørblandingen, speltmel, salt og fennikel i en skål.
  2. Ælt dejen smidig, og rul den tyndt ud mellem 2 ark bagepapir.

Græskarfyld

  1. Tænd ovnen på 200°. Skyl og flæk græskarret, og fjern kernerne. Skær græskarret i tynde skiver på tværs, og læg dem i et ovnfad.
  2. Hak halvdelen af salvien eller rosmarinen fint. Pensl græskarstykkerne med olie, og drys med krydderurt, kommen, salt og peber.
  3. Pil og hak løg, og fordel det over græskarstykkerne. Bag dem i ovnen i 25 minutter.
  4. Kog friskpresset appelsinsaft og sirup i en gryde i 10 minutter.
  5. Fjern det øverste ark bagepapir fra dejen, og smør mascarpone på – lad ca. 5 cm af kanten være fri. Fordel græskarstykkerne ovenpå, og dryp med appelsinsirup.
  6. Fold kanten ind over fyldet, og pensl den med sammenpisket æg.
  7. Bag tærten i ovnen i ca. 30 minutter. Drys med den resterende krydderurt.