Tilbehør

Havtorn-æble-syltetøj

Brug efterårets gratis glæder i en sød, syrlig og virkelig lækker syltetøj. Spis det på brød – det smager vidunderligt på ost – eller brug det i desserter!
Opskrift: Rikke Larsen/Honning og Flora. 5.10.2022 Foto: Tia Borgsmidt.
Havtorn-æble-marmelade

I din havtorn-æble-syltetøj skal du bruge hjemmelavet havtornsirup. Den sirup, du ikke bruger i syltetøjet, kan du blande i drinks, toppe din morgengrød med eller bruge i kager.

Havtornsirup

  • 8 dl havtorn
  • 5 dl sukker
  • 6 dl vand
  • 1 tsk. vaniljesukker

Havtorn-æble-syltetøj

  • 3 store æbler
  • 150 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • Saft fra 1 økologisk appelsin
  • 2 dl havtornsirup (se nedenfor)

Sådan laver du syltetøj med havtorn og æble

Havtornsirup

  1. Hæld havtorn og vand i en gryde, og lad det koge i ca. 10 minutter.
  2. Lad det trække i ca. en time, og si væden igennem et klæde.
  3. Kog siruppen ind til den ønskede tykkelse med sukkeret.
  4. Tilsæt vaniljesukker, og hæld siruppen på en ren flaske.

Havtorn-æble-syltetøj

  1. Skræl æblerne, skær dem i tern, og kom dem i en gryde sammen med sukker og appelsinsaft. Lad blandingen koge i ca. 10 minutter. Hvis blandingen skummer, skal du fjerne det med en ske.
  2. Flæk vaniljestangen, og skrab sukkeret ud. Kom lidt i æbleblandingen, og smag til.
  3. Vend æblemosen med havtornesiruppen, og kom syltetøjet på rene glas skyllet i atamon.