7 tips til at handle bæredygtigt
De fleste af os kunne ideelt set nok godt tænke os kun at handle økologisk og bæredygtigt, men i en travl hverdag kan det være svært at overholde. Især hvis man træder ind i supermarkedet en time, før aftensmaden skal stå klar.
Heldigvis findes der nogle nemme tips, som både er godt for miljøet og pengepungen, når du handler ind. Først og fremmest kan det være en god idé at planlægge og strukturere indkøbene, men der er også tiltag, som er nemmere og mindre tidskrævende at gøre brug af.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
7 tips til at handle bæredygtigt
#1 Lav en madplan
Den nemmeste måde at undgå madspild og stor miljøbelastning på er ved at lave en madplan for alle ugens dage. Sæt en fast dag i kalenderen til at skrive madplan og til at handle ind, fx søndag. Når du laver madplanen, er det en god idé at tænke over, om der er nogle grøntsager eller noget kød, der kan bruges til flere forskellige retter – og dermed kan spises flere dage i træk. Så er du sikker på, at det hele bliver brugt.
Mange retter kan fryses ned og gemmes til ugen efter, fx lasagne, suppe, simreret og lign., hvis du får for meget mad i overskud. Tænk også i faste kødfri dage og at få så mange grøntsager ind i retterne som muligt.
#2 Undgå plastik i supermarkedet
Plastikemballager er noget af det mest miljøforurenende fra supermarkederne. Når du står i grøntafdelingen, kan du gøre en stor forskel ved at undgå at bruge de traditionelle plastikposer til løsvægt. Tag evt. små, hjemmesyede stofnet med hjemmefra til frugt og grønt.
Det kan være svært helt at undgå plastik, for mange grøntsager i supermarkeder er allerede pakket ind i plastik. Men der findes heldigvis dagligvarebutikker, der har en nul plastik-politik. Det gælder fx LØS market, hvor man selv medbringer sin egen emballage, som man så fylder op med dagligvarer i løsvægt. På den måde er der ingen unødvendig emballage, og man betaler kun for det, man skal bruge.
#3 Udnyt supermarkedets datovaretilbud
I langt de fleste supermarkeder er der en eller flere standere og kølediske med datomærkede varer, dvs. varer, der næsten har overskredet holdbarhedsdatoen. Oftest er der mange gode ting at finde her, som sagtens kan bruges i madlavningen. Du kan evt. holde en dag i madplanen fri til impulsive køb fra undgå madspild-disken.
Madspild: Brug resterne i dit køleskab
Der findes også supermarkeder, som udelukkende går ind for at stoppe madspild. Fx Wefood, hvor de modtager varer fra supermarkeder, som på den ene eller anden måde har beskadiget emballage, der gør, at supermarkedet ikke ville kunne sælge varerne. Indholdet fejler intet.
#4 Køb kun økologisk, hvor det giver mening
Økologiske varer er selvfølgelig oftest at foretrække, fordi de ikke indeholder skadelige sprøjtegifte, og der er tænkt over dyrevelfærden. Men i forhold til bæredygtighed og miljøvenlighed er det ikke altid det rigtigste valg. Økologiske æbler fra fx Sydamerika er blevet transporteret over store afstande, og det har uundgåeligt negativ indflydelse på miljøet.
Lokalproducerede varer er i nogle tilfælde et mere miljøvenligt valg. Har du mulighed for det, kan du derfor med fordel benytte dig af den lokale gårdbutik. Så ved du, at de sprøde grøntsager kun er blevet fragtet fra marken og hen til boden eller butikken.
#5 Køb altid i sæson
Ud over at købe lokalt er det også et godt pejlemærke altid at købe frugt og grøntsager, som er i sæson. Uden for sæsonen bliver der brugt utrolig mange ressourcer på at fremavle og importere frugter og grøntsager, og det er ikke særlig bæredygtigt. Det kræver selvfølgelig, at man sætter sig ind i høstsæsoner og lign., men det er godt givet ud i forhold til klimakontoen.
#6 Medbring dit eget stofnet
Et sted, hvor vi virkelig kan spare miljøet for en stor del af plastikforureningen, er ved selv at tage et stofnet eller to med i lommen, når vi går ud for at handle. De kan bruges igen og igen – og så er det en billig investering.
DIY: Lav nemt et indkøbsnet af hør
Mange supermarkeder har helt droppet at sælge traditionelle plastikposer og i stedet valgt en mere bæredygtig løsning. Fx poser lavet af majs eller sukkerrør. Så har du glemt din pose en dag, er du ikke nødvendigvis tvunget til at skulle købe en traditionel plastikpose.
#7 Køb certificerede varer
Når du køber madvarer såvel som plejeprodukter, er det altid en god idé at kigge efter certificeringer og mærker, fx Økologimærket. Er produktet mærket med Svanen eller EU-blomsten, kan du være sikker på, at produktet er skånsomt for miljøet, fordi der ikke er brugt skadelige kemikalier.
Der er også nogle mærker, der er gode at holde øje med, når du skal købe fisk. Kig efter MSC- eller ASC-mærket, så er du sikker på, at fiskene er bæredygtigt fanget, og at der ikke er blevet overfisket.