Kager

Tærte med blåbær, chokolade og vaniljeskyr

Denne friske tærte er perfekt som dessert til middagsselskabet. Lav 8 små tærter eller én stor - den smager fantastisk uanset, hvad du vælger.
af Camilla Zarah Lawes. 12.08.2013 Foto: Wichmann+Bendtsen.
Små tærter med blåbær, chokolade og vaniljeskyr
8 personer

Tærtebund

  • 100 g smør
  • 100 g flormelis
  • ¼ tsk salt
  • 200 g hvedemel
  • 2 æggeblommer
  • Fintrevet skal af ½ citron
  • Kornene fra ½ stang god vanilje
  • 2-3 spsk økologisk sødmælk
  • Smør til formene
  • Tørrede bønner til tærtebundene
  • 50 g mørk chokolade, smeltet
  • 8 små tærteforme, Ø 4 cm eller 1 stor tærteform, Ø 20 cm

Vaniljeskyr

  • 250 g skyr
  • Kornene fra ½ stang god vanilje
  • Fintrevet skal af ½ citron
  • 2-3 spsk flormelis
  • 250 g blåbær (her kan der også bruges hindbær, jordbær eller solbær)
  • 8 spsk æble-ingefærmynte-sirup eller akaciehonning

Sådan laver du tærte med blåbær, chokolade og vaniljeskyr

  1. Pisk smør, flormelis og salt sammen, enten med en elpisker eller i en foodprocessor
  2. kom hvedemel, æggeblommer, citronskal og vanilje i dejen. Rør, til dejen minder om brødkrummer.
  3. Saml dejen med mælken, til en glat kugle. Pak dejen i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskabet mindst 1 time.
  4. Smør de små tærteforme med smør.
  5. Rul dejen ud, beklæd formene med en, og fjern overflødig dej fra formens kant. Dæk dejen med stanniol, og læg bønner på, så dejen ikke glider ned, når den bages.
  6. Forvarm ovnen til 180°, og bag de små tærter i 10-12 minutter (er det én stor tærte, skal den bages i 20 minutter). Fjern bønnerne og stanniolen.
  7. Bag bundene videre i ca. 4 minutter, så de bliver flot gyldne. Afkøl bundene.
  8. Rør skyr med vaniljekorn og citronskal, og smag til med flormelis.
  9. Pensl bundene med den flydende chokolade.
  10. Fordel vaniljeskyr på de afkølede bunde, og fordel blåbær, så de står helt tæt.
  11. Hæld lidt af siruppen på, drys med flormelis, eller dryp lidt akaciehonning over, og server.

TIP: Hvis der bliver lidt dej til overs, kan den fryses og bruges en anden god gang.