Guide til krydderurter i sæson
Krydderurter

Guide til krydderurter i sæson

af Natascha Gracia 21.05.2015
Foto: Jakob Valling
Læs vores store guide til krydderurter i sæson, få succes med at dyrke eller samle dem, og brug dem til at forvandle dine måltider til de rene sanseorgier af duft og smag.

Har du også haven fuld af krydderurter? De vokser nemlig nærmest som ukrudt lige nu, og det er udelukkende til din fordel. Krydderurter kan nemlig spice selv det kedeligste måltid op og gøre det til en smagsfest. Vi er så vilde med krydderurter, at vi har lavet en stor guide til 10 af sæsonens bedste krydderurter, som du kan samle i naturen, købe i supermarkedet eller dyrke i have og på altan.

Læs også: Fra zinkbalje til krydderurtebed

10 krydderurter i sæson

Brøndkarse

Brøndkarse er en langstænglet sag, som vokser vildt i Danmark, men du kan sagtens dyrke den i have og i krukker på altanen. Det er bare vigtigt, at du sørger for skygge og masser af vand. Smagen minder om almindelig karse, og den er også rigtig god at bruge som pynt og smagsgiver på smørrebrød. Urten passer også godt til fisk og kan sagtens koge med i varme retter. Brøndkarse er desuden rig på C-vitamin og mineraler, så spis den også for din sundheds skyld.

Citronmelisse

Hvis du allerede har citronmelisse i haven, så ved du, at det er en hårdfør fætter. Den finder vej mellem fliser og på græsplæner - og det skal du bare glæde dig over! Krydderurten, som vi mest bruger i desserter pga. den dejligt søde og citrusagtige smag, er kendt for sin gavnlige virkning på fx nedtrykthed. Bryg dig derfor gerne en kop te af citronmelissen, hvis du føler dig trist, eller drys bladene i en salat, for en herlig frisk smag.

Løvstikke

Smagen af sommer! Løvstikke er en af de urter, som skal have god plads, for den breder sig - både udad og op - så plant den gerne ved et skur eller andet, så den har noget at læne sig op ad og få skygge fra. Smagen minder om selleri, timian, porre og persillerod på én gang, og den er derfor god i suppe og kartoffelretter. Smagen er kraftig, så brug den med måde - fx en stilk i kartoffelvandet eller stegefedtet til frikadellerne.

Kørvel

Kørvel er en taknemmelig urt at plante i sin køkkenhave. Den vokser nemlig hurtigt og trives i stort set al slags jord. Den vil gerne have lidt skygge, og så er den smuk at se på. Smagen minder om lakrids, så brug den gerne med fisk, i supper, saucer og i kryddersmør.

Mere grøn inspiration: Undgå insekter på terrassen med disse 4 planter

Mynte

Mynten er en elsket krydderurt - ikke mindst pga. sin popularitet som ingrediens i drinken Mojito. I virkeligheden dækker betegnelsen over mange forskellige sorter. Oprindeligt stammer den fra Asien, men den kan dyrkes nærmest alle steder, og den breder sig voldsomt, så hvis du først har mynte, så har du masser, hvis den får lov til at boltre sig. Brug bladene i desserter og salater og meget gerne i arabisk- eller asiatisk-inspireret mad, fx couscous-salat og friske forårsruller. Den skulle i øvrigt være god for fordøjelsen.

Purløg

Nok vores mest udbredte haveurt sammen med persille. Purløg kan vokse stort set alle steder, men har godt af at få lys hver dag. Purløg er rig på C-vitamin, A-vitamin og B2-vitamin. Brug det som drys på smørrebrød, i kartoffelsalat og anden salat. Husk, at det ikke egner sig til varmebehandling.

Ramsløg

Krydderurten ramsløg, der vokser vildt i Danmark, blev pludselig rasende populær for nogle år siden, da den nordiske madbølge skyllede ind over landet. Nordens hvidløg kaldes den også pga. sin kraftige smag, der minder om hvidløg. Kig efter den i løvskove og krat - gerne hvor der er lidt skygge og fugt. Du kan også dyrke den hjemme i køkkenhaven, men den har en tendens til at tage overhånd, hvis ikke man er varsom. Brug den i sauce, supper, wok-rette,r og hvor du ellers trænger til et skud smag.

Har du klematis i haven? Se her, hvordan du bygger dit eget espalier!

Havesyre

Havesyre er en ældre herre, som vi kender helt tilbage til 1400-tallet, hvor den blev brugt som lægemiddel mod skørbug og maveonde. Navnet giver mening, for bladene har en stærk syrlig smag som følge af et højt indhold oksalsyre - den vi også kender fra rabarber. Den trives fint i sol og muldrig jord, som vandes i tørre perioder. Du kan bruge syren som spinat; stuvet og i salater.

Timian

Timian er en af vores ældst kendte kydderurter, og det er en stedsegrøn staude, der tilhører læbeblomstfamilien. Den findes i mange varianter såsom citrontimian, kamfertimian, krybtimian og så videre. Timian passer til mange ting og må gerne opvarmes i retter, så skal man bare huske på, at smagen intensiveres. Brug den i guleærter, pølser og til marinering af kød.

Estragon

Estragon er den bærende smagsgiver i bernaise-sauce og temmelig kraftig i smagen. Den er især velkendt i krydderblandinger, hjemmelavet ketchup, dressinger og saucer. Smagen er krydret og lakridsagtig. Når du skal dyrke estragon i haven, så giv den en lun plet med let og tør jord, og hold 50 cm imellem planterne. Dæk den gerne til om vinteren, da den er lidt sart.

Skal du dyrke krydderurter på altanen? Få haveredaktørens bedste tips til, hvordan du gør det med succes: