Orangeri
Drivhus & Orangeri

Sådan vælger du det rigtige drivhus

af Thea Lind Thomsen 24.05.2018
Det er skønt med drivhus i haven - og endnu skønnere hvis du har valgt et, der opfylder alle dine ønsker til, hvad det skal kunne bruges til. Se her, hvad du skal være opmærksom på, før du køber nyt drivhus.

Drømmer du om at skabe et grønt paradis af planter, du kan dyrke og bruge i lækre retter, eller et hyggeligt helle med blomstrende krukker og bløde havemøbler? Vi guider dig til, hvilken slags drivhus eller orangeri du skal vælge til din have.

Drivhus eller orangeri?

Er du i tvivl, om du skal vælge et drivhus eller et orangeri, er der nogle vigtige forskelle, du skal være opmærksom på. Som hovedregel bruges et drivhus til at dyrke planter, der kræver et varmere klima end det danske, mens orangeriet oftest bliver brugt til afslapning og hyggelige stunder.

Drivhuset er forholdsvis lille – typisk mellem 6 og 12 m² – med glas på alle sider og ikke opvarmet. Et orangeri er oftest noget større – gerne over 12 m² – og kan ligne en slags fritstående udestue. Det er isoleret og opvarmet, så man kan opholde sig der hele året og samtidig dyrke planter i krukker el.lign.

Mere grøn inspiration: Sådan får du succes med dit drivhus

Før du køber

Inden du køber et drivhus eller orangeri, skal du tænke over dine behov. Har du nok i et par tomat- og agurkeplanter, kan du nøjes med et lille drivhus. Vil du derimod være fuldstændig selvforsynende, skal du have fat i et større drivhus, for sygdomme og skadedyr spreder sig til alle planter, hvis de står for tæt.

Du bør også overveje, hvor i haven du placerer drivhuset. En nord-syd-placering er bedst, hvis du har et drivhus af glas, for så undgår du, at det bliver overophedet, når solen er varmest over middag. En øst-vest-placering er derimod bedst, hvis du godt kunne tænke dig at komme tidligt i gang med at så, fordi den længste side af drivhuset så står i fuld sol ved middagstid og kan sætte skub i spiringen i de tidlige forårsmåneder.

Vil du derimod bruge dit ekstra uderum til afslapning og hygge er det en god idé at placere orangeriet, så det står i skygge under middagssolen, hvis du vil bruge det i højsommeren, for ellers kan det nemt blive uudholdelig varmt at opholde sig der. Tag også højde for størrelsen af huset, for et bord, nogle stole og en solseng fylder en del.

Se også: DIY - lav et hyggeligt uderum af genbrugsmaterialer

Undgå stormskader

I et land som Danmark, hvor det blæser mange dage om året, er det altid en god idé at sikre drivhuset og orangeriet mod storm. Derfor er det vigtigt, at dit drivhus har en stærk konstruktion – gerne med skråstivere og hjørnebeslag. Placér det et sted i haven, hvor det står i læ, fx i nærheden af en hæk eller et hegn, og sørg for at lukke alle døre og vinduer forsvarligt, lige så snart der er optræk til blæst.

Du kan også få automatiske vinduesåbnere, der er udstyret med cylindre, der forhindrer vinduerne i at blæse op, når det stormer.

Drivhusplanter elsker frisk luft

Med et drivhus kan du beskytte spirerne og give dem bedre vækstvilkår i form af mere varme og højere luftfugtighed, end du kan på friland. Men de færreste planter kan dog tåle at stå for varmt i længere tid. Sørg derfor for at anskaffe dig et drivhus med gode udluftningsmuligheder. Luft ud ved at åbne døre og vinduer hver dag, eller montér automatiske vinduesåbnere, som åbner vinduerne, når temperaturen nærmer sig 25°.

Husk i øvrigt at hænge et insektnet op ved hvert vindue, så du undgår at invitere ubudne gæster ind til dine dyrebare planter.

Læs også: 8 tips til at undgå skadedyr i drivhuset