hjem
Hus

250 år gammelt bondehus: ”Vi faldt begge pladask for det”

af Camilla Tange Peylecke. Redigeret til web. Foto: Peter Kragballe 30.05.2024
Lonnie og Mathew Castle kommer fra to forskellige verdener. Han har boet det meste af sit liv på en vingård i Sydafrika, mens hun er udpræget bymenneske. Sammen er det lykkedes parret at skabe en vellykket fusion af moderne design, danske møbelklassikere og afrikanske minder på en gammel, charmerende gård i Humlebæk.

Det var noget af en omvæltning for Mathew Castle, da han for 10 år siden flyttede fra en stor gård i Sydafrika til en lille lejlighed i Danmarks pulserende hovedstad. Selv om han i starten syntes, at bylivet var lidt som at bo midt i et eventyr af H.C. Andersen, forstod han hurtigt, at han ikke ville blive lykkelig i byen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hans danske kone Lonnie Castle var skræmt ved tanken om at flytte fra København, men Mathew Castle er udpræget naturmenneske og lever og ånder med den, og det havde altid været hans drøm at få sin egen farm. Derfor fandt de et kompromis med bondehuset i Humlebæk, der ligger 25 minutter fra hovedstaden og fem minutter fra strand og skov.

– Vi havde en del venner, der var flyttet hertil, og det gav mig lidt blod på tanden. Det var vores venner og nu naboer, der fandt huset til os. Det havde stået tomt i en del år, og vi faldt begge pladask for det, fortæller Lonnie Castle om huset, der dog trængte til en kærlig hånd både ude og inde.

En verden af inspiration

Solide materialer og naturens egne farver udgør i dag basen bag murene på den charmerende bondegård, som parret har renoveret fra top til tå med respekt for de landlige omgivelser og husets historiske detaljer.

– Valg af gulv, belysning og farver på væggene gør en verden til forskel for mig. Det er 10 gange nemmere for mig at indrette med mine yndlingsting, når de rette rammer er der. Jeg elsker interiør med historie og betydning. Vores afrikanske krukker, som er håndlavet af kvinder i Mozambique, og som Mathew har rejst langt med, er blandt favoritterne, men også vores farvede glasvaser, særlige lamper, kunst og bøger er vigtige elementer i vores indretning. Ret basic ting egentlig, men noget, der udgør et hyggeligt hjem for mig, fortæller Lonnie Castle om stilen i hjemmet, der balancerer mellem den afrikanske kultur og den moderne skandinaviske tilgang til design, som Lonnie Castle hver dag er en del af.

En tryg base

Hun arbejder nemlig hos det danske møbelbrand &Tradition, hvor hun konstant bliver inspireret af nye materialer, former og farver.

– Jeg bliver eksponeret for så mange smukke møbler og settings i alle stilarter hele tiden, men det er kun, når jeg virkelig ikke kan stoppe med at tænke på et møbel eller decideret mangler det, at jeg slår til. Mennesker inspirerer mig også, men allermest bliver jeg inspireret på rejser. Det er der, jeg kigger op og er ekstra opmærksom på verden omkring mig. Især arkitekturen og indretningen af vinfarmene i Stellenbosch i Sydafrika har været en kæmpe inspirationskilde for os begge i renoveringsprocessen.

– Mit hjem betyder meget for mig. Det er min base. Her føler jeg mig tryg og kan lade op. Jeg rejser en del og har gang i mange sociale arrangementer hele tiden. Det er rart at have et ”sanctuary”, hvor jeg kan trække mig tilbage fra den vilde verden, være alene, tæt på naturen, og hvor der er helt ro. Godt for mig, for jeg er lidt af en social butterfly og har ofte svært ved at sige nej til godt selskab, slutter hun.

 

Hvem?

Lonnie Castle, head of brand hos &Tradition, hendes mand Mathew Castle, vinbonde og vinimportør, og deres tre børn.

Hvad?

250 år gammelt bondehus i Humlebæk på 300 m².

lonnie_castle_bindingsvaerk-i-humlebaek

Huset er 250 år gammelt og et af de bedst bevarede lerklinede huse i Danmark. Lonnie og Mathew har været tro mod den originale byggestil i renoveringen og har insisteret på at fjerne hvert et betonstykke og hver en mursten, som huset har været repareret med i tidens løb, for at lerkline på ny. Det er en langsommelig proces, hvor man graver ler op af jorden, mikser det med strå og sand, klasker det op med de bare næver og venter på, at det tørrer, så næste lag kan komme på.

lonnie-castle25.jpg_uderum_have.

Terrassen domineres af grønne møbler i pulverlakeret metal fra serien Palissade fra Hay, som er blevet en favorit på mange hoteller, caféer og museer.

lonnie_castle_stue

Med rå, klinede vægge, kelim-mønstre og store grønne planter har spisestuen fået sydafrikanske vibes. Stolene er nyklassikeren In Between, som er designet af Sami Kallio i 2013 for &Tradition, hvor også pendlen er fra. Spisebordet er designet af Lonnie Castels veninde Signe Hytte.

lonnie-castle-stue. Sofa fra &Tradition

De moderne, stilrene møbler giver en nutidig kontrast til de gamle, hyggelige rammer, som bondegården tilbyder. Sofabordet er et italiensk bord fra 80’erne, som Lonnie har fået af sine forældre. Tæppet er designet af All the Way to Paris og er fra &Tradition.

lonnie_castle_fly_stol_tradition

Store grønne planter sørger for sydlandske vibes i stuen, så afrikanske Mathew Castle føler sig godt hjemme. Sofa og lænestol hedder Fly og er designet af Space Copenhagen for &Tradition, hvor også det lille sidebord med marmorfod er fra.

lonnie_castle_skrivebord_stol_tradition

Giv dit skrivebord en taktisk klog placering, så du har en god udsigt, når dagene trækker ud på hjemmekontoret. Bordet er vintage, glaskrukken er designet af Helle Mardahl, og stol, vaser og plakat er fra &Tradition.

lonnie_castle_sovevaerelse_skraavaegge

Under gårdens skråvægge er der bygget et nyt luksuriøst soveværelse med lækkert plankegulv og et kæmpe vindue mod haven som de eneste effekter, der sætter stemningen.