Bagedystvinder har selv bygget klædeskab, bord og reol: Kan du gætte, hvem der elsker både kage og boligindretning?
39 funktionelle kvadratmeter
Ved det sortlakerede bord med tilhørende sortlakerede skamler sidder Frederikke Legaard, mens hun vender siderne i et magasin. For tre år siden vandt hun Den Store Bagedyst i bedste sendetid, og siden da er der sket meget i hendes liv.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Hun har blandt andet forfattet, fotograferet og illustreret en kogebog, lever et liv som multikunster, og så er hun flyttet ind i den lille lejlighed her på Nørrebro. Den tæller 39 m² og består af et køkken, en smal entré og et enkelt rum til både stue, spisestue og soveværelse. På trods virker her ikke trangt. Faktisk tværtimod.
– Funktionel og rolig, svarer Frederikke, da hun bliver spurgt, hvordan hun vil beskrive sin indretningsstil.
Funktionel, fordi mange møbler i lejligheden indeholder flere funktioner – for eksempel klædeskab, opbevaringsplads og akustikvæg i ét møbel eller bogreol, sengegærde, rumopdeler og afsætterbord i et andet. Rolig, fordi Frederikke har fundet ud af, at det simpelthen ikke kan være anderledes.
– Jeg har givet mig selv lov til at lege lidt ude i køkkenet, men stuen er holdt mere rolig. Det er også vigtigt for mig at have et sted i hjemmet, hvor der er ro på, siger hun.
Kunstnerens egen kunst
Det giver et bump bag Frederikke. Maleriet, der før hang på væggen, er pludselig hoppet af sømmene og endt på det sæbebehandlede plankegulv.
– Det sker indimellem, forklarer Frederikke, mens hun rejser sig fra skamlen for at hænge det op igen.
Hun har selv malet motivet, der med abstrakte penselstrøg og nedtonede farver danner en butiksfront med skilte ude foran, men faktisk synes hun, det er svært at have sine egne ting hængende på væggen.
– Fordi det på en måde er nogle følelser, jeg har malet, siger hun.
Det bliver for personligt og svært at se på i hverdagen, men på trods af det lidt distancerede forhold til egen kunst er det ikke selvskabte og originale løsninger, der mangler i det lille hjem. Frederikkes hænder har nemlig været på arbejde med meget mere end blot malerpenslen i atelieret.
Gør-det-allerhelst-selv
Zen. Tøjskabet i stuen gemmer rodet væk bag kanvas og rå fyrretræslægter, mens det åler sig fra gulv til loft.
– Det giver sådan en fastforankret følelse af ro, synes jeg. Den måde, det bare falder i ét med rummet på, siger Frederikke, mens hun rækker hånden ud i luften og nærmest aer skabets overflade fra afstand.
Hun har god grund til at være tilfreds, for hun har nemlig bygget det selv. Med hjælp fra sine forældre har hun også lavet bordet og skamlerne i stuen samt lågerne, bordpladen og reolen ude i køkkenet.
Der er ifølge Frederikke en tilfredsstillelse ved at lave tingene selv, og på den måde cirkulerer samtalen igen tilbage til funktion. For når man kaster sig ud i gør-det-selv-projekter, giver det plads til at skabe løsninger, der passer til både lejligheden og ens egne behov.
– Jeg tænker ret meget over funktion, når jeg laver mine møbler. Det giver bare virkelig god mening, når man bor småt, synes jeg.
Kom indenfor hos Frederikke Legaard
Frederikke Legaard er bedst kendt som vinder af Den Store Bagedyst, men i dag lever hun som multikunstner, der gerne kaster sig ud på ukendt terræn, så længe hun kan få lov til at bruge sine hænder undervejs.
Hvem?
Frederikke Legaard, 26 år og kunstner, der laver keramik, skulpturer, smykker, madkunst og meget mere. Hun vandt Den Store Bagedyst i 2019.
Hvad?
Etværelses lejlighed på 39 m² beliggende på Nørrebro i København.
Ved kun at male halvdelen af væggen, kan et hjørne få en huleagtig stemning, der rammer afkrogen ind. Vasen er fra Stilleben, stolen er fra Montana Furniture, og dugen er købt i genbrug.
De åbne hylder bærer på alt fra skåle til krydderier og sørger for, at bordpladen holdes fri under madlavningen, mens saltet stadig er inden for rækkevidde, når det skal i brug.
14 tips til at udnytte pladsen bedst muligt i køkkenet
I det lille køkken har Frederikke skabt, taget billeder af og udviklet alle opskrifter til sin kogebog, Kogekunst. Derfor har hun indrettet sig med rene overflader og funktionelle løsninger.
I køkkenet alene har Frederikke tre forskellige spejle, der forstørrer rumfornemmelsen og reflekterer lyset i rummet. Spejlet her er købt i genbrug, og lampen er et arvestykke fra Holmegaard.
Skamlerne kan stå hver for sig eller samles til en bænk, der giver plads til flere mennesker om bordet. Frederikke har selv bygget begge dele og lavet maleriet på væggen. Stolen er fra Takt, mens lampe, skål og vase alle er loppefund.
Stueplanter: Masser af inspiration til grøn indretning
Skabet har Frederikke selv lavet og givet det et indbygget look ved at lade det gå fra gulv til loft. Det giver et fastforankret udtryk og fungerer både som tøjskab, opbevaringsplads og lyddæmper. Skamlen er fra Stilleben Architects.
20 indbyggede skabe med plads til det hele
Førhen stod spejlet på gulvet, mens det lænede sig op ad væggen, men ifølge Frederikke gav det en form for ubalance. Nu er det hængt op i stedet og har genetableret roen i rummet. Stolen er fra Montana Furniture.
Hurtig fornyelse: Malet spejl
Ved at lægge en plade oven på bogkasserne, kan møblet både bruges som bogreol, rumopdeler og ekstra plads til pynt. Vasen er vintage Murano, glaskunsten har Frederikke selv pustet, og lamperne er fra hendes barndomshjem.
Ved at udnytte sengen som soveplads i nattetimerne og som siddeplads om dagen, får Frederikke det optimale ud af lejlighedens få kvadratmeter. Puder fra Stilleben og plakater købt ved Finders Keepers og If Walls Could Talk.