Hvid jul
Hus

Boliggalleri: Pynt op med hvidt

af Malue Drejer / Foto: Birgitta Wolfgang 10.11.2016
Tine Kjeldsen foretrækker lys pynt fra naturen i sit hjem - for hun nøjes ikke med at heppe på en hvid jul udendørs. Den skal også være hvid indendørs.

Julen begynder tidligt – meget tidligt hjemme hos Tine Kjeldsen, Jacob Fossum og deres tre børn. Hvert år tager de hul på julen allerede i september, når de samler grankogler og lærkegrene på den naturgrund, der omgiver familiens fynske landejendom fra 1849. Det er tradition. Alle de naturmaterialer pynter de op med den første søndag i advent.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Man kommer langt med et par lærke- og fyrregrene, en kurv fyldt med kogler og levende lys. Jeg forbinder ikke julen med farven rød eller med kravlenisser, forklarer Tine Kjeldsen, der bor med hvide gulve og lofter og vægge malet i sarte grå nuancer. Præcis så lyst og rent som et landskab med nyfalden sne.

Naturen leverer det meste af pynten, men Tine Kjeldsen henter også små nåletræer hos en gartner. De største står rundt omkring i hjørnerne i store krukker, mens en hel stribe minitræer pryder spisebordet og får hele spisestuen til at ligne et stykke af skoven udenfor.

Læs også: Varm indretning i cool rammer

Personlig julepynt

På de grønne fyrregrene og nærmest grafiske lærkegrene med små kogler hænger også traditionel julepynt, dog af den helt enkle slags i sort, grå og sølv. En del af pynten har fulgt familien i årevis.

– Jeg skifter ikke så meget ud fra år til år, men hænger pynten op nye steder. Der skal være noget genkendeligt, siger Tine Kjelsen, som synes, at juletraditioner er vigtige.

– En af vores traditioner er at samles om noget kreativt. Vi holder meget af at lave vores julepynt selv. I år er det blevet til små snemænd, og for et par år siden var det kræmmerhuse af fint papir. Det er hyggeligt og personligt med hjemmelavet pynt, som med tiden bliver små minder om hver jul, fortæller Tine Kjeldsen.

Læs også: Den sort-hvide bolig

Levende lys

En anden vigtig juleingrediens er levende lys.

– Jeg lister tit ned om morgenen og tænder alle stearinlysene, inden jeg vækker familien, for at gøre det ekstra hyggeligt, fortæller Tine Kjeldsen.

– Der sker også noget magisk, når vi tænder op i pejsen. Den bliver hurtigt samlingspunktet for os, stedet hvor vi mødes, læser og ser julefilm. I det hele taget spiller levende lys en vigtig rolle i vores hjem op til jul, siger Tine Kjeldsen, der både står før op og går senere i seng op for at nå alt, det der gør dagene op til jul hyggelige.

Kom med ind i boligen her: