Ombygget stald
Hus

Boliggalleri: Sådan laver man en gammel stald til et hjem

af Anna Truelsen / Foto: Jonas Lundberg 5.10.2016
I dette hjem i Skåne er en nedslidt stald blevet til en smuk bolig med et badeværelse med lysekrone, en trappe med indbygget pejs, en væg lavet af glas og mange andre finurlige løsninger.

Robin Berkhuizen kommer fra en familie, hvor både hans morfar, mor og bror er dygtige kunstnere. Robin synes ikke selv, at han er et særlig stort malertalent, men hans hus sladrer om, at også han er en sand kunstner. For huset er en ombygget hestestald fra 1800-tallet, og Robin står selv bag forvandlingen til smuk og moderne familiebolig. Robin er entreprenør og driver firmaet Emrahus, som specialiserer sig i lavenergihuse. Han har flere gange købt renoveringsmodne ejendomme for at bygge dem om og sælge dem, og hver gang har folk rystet på hovedet ad ham og hans faldefærdige huse. Sådan var det også, da Robin fandt den gamle stald i Öja i Skåne. Bygningen var slidt og viste tydelige spor efter hestene, som havde stået i boksene.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se også: Moderne italiensk landejendom

– Men jeg så mulighederne for at skabe noget unikt, et fantastisk hus med masser af sjæl og charme. Jeg faldt pladask for murstensvæggene, bjælkerne i lofterne og atmosfæren. Det var en nedslidt stald, men jeg så et utrolig smukt og gedigent hus for mig med det samme, fortæller Robin.

Den gamle stalds sjæl er bevaret

Det tog nogle år at forvandle den gamle stald til et hjem, og et år inde i projektet følte Robin, at han var nødt til selv at bo her. Det var hans kæreste Katarina dog ikke helt enig i. Hun havde brug for et par måneder til at se, hvordan arbejdet skred frem, før hun var overbevist.

– Jo mere sjæl og kærlighed jeg lagde i renoveringen, jo mere følte jeg, at her måtte jeg bare bo. Vi havde lige fået barn nummer to, og længslen efter at bo på landet med egen have, uden en masse trafik, blev til sidst afgørende for os begge, siger Robin. Alt det indvendige i stalden blev revet ned, så i princippet er der blevet bygget et nyt hus indeni det gamle. Økonomisk var det, ifølge Robin selv, hul i hovedet ikke at rive den gamle bygning ned og bygge en helt ny.

– Men så havde vi mistet den sjæl, som den gamle stald havde. Man plejer jo at sige, at historien sidder i væggene, og det kan man virkelig mærke her. Atmosfæren er fredfyldt og charmen næsten ubeskrivelig med de gamle bjælker, de buede staldvinduer og murstensvæggene.

Få mere inspiration til din boligindretning i vores mange boliggallerier lige her!

Originale påfund

Nu har familien boet i huset i tre år, og de stortrives. Hjemmet er yderst personligt og gennemtænkt med en åben planløsning i stueetagen. Midt i huset står en trappe med indbygget pejs med glaslåger, så ilden kan ses fra både køkkenet og stuen. Gulvene er støbt i beton, og i køkkenet står en indbygget bænk af fyrretræ, et materiale, som går igen i både loftet og en væg i stuen. De originale påfund fortsætter i det store badeværelse, hvor der hænger en fin prismelysekrone, og en vild collage af forskellige fliser pryder væggen bag badekarret. – Jeg er ikke så glad for færdige løsninger og ville have et anderledes badeværelse, fortæller Robin, der selv designede flisecollagen, og synes, at den er blevet meget vellykket.

– Den fører altid til spændende samtaler med gæster, som kommer på besøg for første gang, siger Robin og smiler.