neutral_farvepalet_boligreportage
Hus

Synes du, kridhvide hjem er kedelige? Katja og Jonathans hjem vil få dig til at ændre mening

af Camilla Tange Peylecke. Redigeret til web. Foto: Peter Kragballe 11.10.2022
Hvordan er det muligt at bo med udelukkende hvide nuancer, når man har små børn? Hos Katja og Jonathan har både vilje, rutinemæssig oprydning og en fiks planløsning gjort det muligt at forene familieliv med en neutral farvepalet.

Når man træder ind i Katja og Jonathans nybyggede hus i Ålsgårde, bliver man mødt af utallige toner af hvid, creme og beige. Hvis ikke man ved det, er det ikke til at se, at her også bor to små børn, og for mange kan det måske virke som et uoverskueligt projekt at holde de hvide flader med småbørn i hjemmet. Hos familien i Ålsgårde lyder forklaringen på vilje, rutinemæssig oprydning og til dels den lille niveauforskel mellem køkkenalrummet og stuen, som gør det muligt at holde rummene adskilt, så børnene mest er i køkkenet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Vi har normalt et aftageligt børnegitter mellem disse to rum, for at vores barn på 1 år ikke falder ned. Det gør det afgjort nemmere at holde en stue i lyse hvide toner. Heldigvis kan vores sofabetræk også tages af og vaskes, hvis uheldet er ude, siger Katja, og fortsætter:

– Til hverdag er der masser af farverigt Duplo, dinosaurer og også ofte en kæmpe madras med dyner på gulvet i køkkenalrummet, da det primært er her og på børneværelset, at vi er sammen med børnene.

Forsøg med farver

Det er vigtigt for Katja, at hjemmet er roligt og harmonisk både i forhold til møbler og farver.

– Jeg har før eksperimenteret lidt med farver i både min garderobe og indretning, men jeg er altid endt med at fortryde de farverige ting. For mig er det altid et sikkert valg at vælge det neutrale og klassiske, noget der ikke ”larmer” alt for meget. Jeg kan til tider få en idé om at indrette vores hjem med farver, hvis jeg falder over et virkelig smukt rum på Instagram. Det sker ofte! Men jeg har lært, at det ikke holder i længden for mig, siger Katja, der dog synes, at kridhvide vægge godt kan blive lidt kedeligt:

– Køkkenalrummet og stuen blev malet i samme varme hvide farve, da vi syntes, at den kridhvide farve, som væggene normalt har i nybyggede huse, var lidt for kedelig. Nybyggede huse kan godt være lidt upersonlige og ”hårde” i udtrykket, og den varme hvide farve har bidraget til at bløde udtrykket op, synes jeg.

Gå på opdagelse i hjemmet

indbygget-bogreol-marmor-stilleben_stue

Hvem?

Katja Lindegaard Nordkvist, studerer klassisk græsk på Københavns Universitet, hendes mand, Jonathan, og parrets to børn, Aias på to år og Ismene på et år.

Hvad?

170 m², Ålsgårde nord for Helsingør.

stue_sofabord_indbygget-bogreol-sofa.

En stor, fyldt reol kan hurtigt virke rodet og komme til at overtage rummet. Hold enkelte rum i reolen tomme, og hold resten af indretningen luftig ved kun at placere få nøje udvalgte nipsgenstande i afstemte nuancer. Sofaen fra Ikea har fået betræk fra Bemz Design, og sofabordet er lavet på bestilling. Gulvlampen er fra Gubi, gulvtæppet er fra Jotex, og lysestagen er fra &Tradition. Reolen er bygget op af Ikeas Billy-reoler og Knoxhult-skabe. På sin Instagram, @katjanordkvist, har Katja lavet et highlight med en guide til fremgangsmetoden.

stue_puf_violinfigen_hvidemobler.

Indretter du i tone-i-tone, kan du lade materialernes forskellige strukturer blive rummets kontraster. Her er blødt fra tæpper, gardiner og puder og koldt fra marmorbordene. Det lille sidebord er fra &Tradition. De store krukker er fra Rabens Saloner, og gardinerne er fra &Drape.

Tip: Gardinstoffet kommer til at syne lysere, når lyset strømmer gennem dem. Derfor kan du sagtens vælge dine gardiner i en tone mørkere, end du måske først havde tænkt.

hvidt-gardin_spisestue_spisebord_spisebordslampe

Gulvlange gardiner, der strækker sig fra væg til væg, fungerer som en blød væg og giver indretningen et let og luftigt udtryk. Gardinerne er fra &Drape, spisebordet er fra Ferm Living, og lampen er fra Louis Poulsen.

koekken_neutral_koekken_armatur_hvidt.

For at bryde med de hvide vægge, har Katja og Jonathan valgt grå fronter og sorte elementer i deres køkken. Selve køkkenet er fra HTH, og stolene er fra Takt.

koekkendetaljer_koekken_skaerebraet_frugtskaal

Et træskærebræt eller en skål i rustfrit stål. Brug din service til at skabe blikfang i køkkenet, har du meget bordplads, kan det nemlig hurtigt komme til at virke meget tomt, når alt er ryddet væk.

detaljer-kopper

En klassisk hvid kop behøver ikke være kedelig. Gå efter keramikkopper, der har en klassisk formgivning, men alligevel har små detaljer, der skiller sig lidt ud, som f.eks. de hvide kopper her med rillede sider.

hvidt_i_hvidt.

I entréen har Katja og Jonathan gjort plads til opbevaring og siddeplads med et Ikea-hack lavet ud af Ikeas Pax-og Metod-moduler. Måtten er fra Sakura Copenhagen, og hynderne er hjemmesyede.

hvidt-gardin_spisestue_spisebord

Sort mod hvid kan godt virke lidt hårdt, men sat sammen med spisebordet i mørkt træ, bliver både de hvide omgivelser og de sorte stole blødt lidt op, så kontrasten virker knap så skarp. Spisebordet er fra Ferm Living, gardinerne er fra &Drape og stolene er fra Takt.

sovevarelse_neutral_roligt_rispapirlampe_sengetaeppe_sengelampe

I soveværelset giver den mørkere endevæg en rolig og huleagtig stemning, der understreger rummets funktion. Sengebordene er fra Ilva, og sengelamperne fra Le Klint. Sengetæppet er fra Juna, og puderne er hjemmesyede.

badevaerelse_neutral_hvidbase_vasketoejskurv

Blød det kølige badeværelse op med enkelte detaljer i naturlige materialer, som f.eks. en flettet vasketøjskurv. Badeværelsesmøblet er fra Ikea, og vasketøjskurven er fra House Doctor.

garderobe-klaedeskab_detaljer-neutral-hvidt

Har du meget højt til loftet, kan det være svært at regne ud, hvor højt du bør hænge billederne. Nogle gange det være en idé at afvige fra principperne for at tilføje et overraskende element til indretningen. Skabene er Ikeas Pax-skabe, der har fået lister og maling. Spejlbordet har Katja selv lavet. Gulvtæppet er fra Manipura Living, mens rispapirlampen er fra Hay.

laesehjoerne_detaljer_stue_sofabord_indbygget-bogreol-sofa