Da parcelhuset blev udskiftet med en villalejlighed i Hellerup, måtte parret gentænke indretningen.
Lejlighed

Unikafund og snedkerløsninger i 1900-tals villalejlighed

af Caisa Leifsdotter. Redigeret til web. Foto: Morten K. Sørensen 17.09.2021
Da parcelhuset blev udskiftet med en villalejlighed i Hellerup, måtte parret gentænke indretningen. Afdæmpede farver og møbler i lyst træ forener den gamle stil med lejlighedens herskabelige træk.

Det var lidt af en stilmæssig udfordring, da parcelhuset fra 1960 skulle skiftes ud med en villalejlighed fra starten af 1900-tallet. Indretningen i det flade hus passede ikke helt til de herskabelige, lyse rammer, og det var en udfordring at tilpasse stilen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Parret fik derfor hjælp fra en indretningsarkitekt, der som det allerførste lagde sig fast på, hvilke farver der skulle pryde de højloftede rum. Valget faldt på en række støvede nuancer af grå, beige og grøn, der giver et roligt udtryk og samtidig skaber en rød tråd på tværs af rummene.

Oftest kræver ældre huse en masse slid og håndværkerhjælp, men heldigvis var villalejligheden nænsomt renoveret og vedligeholdt i god tråd med husets oprindelige stil, og det var ikke nødvendigt at ændre på rumfordelingen i lejligheden, hvilket gav mulighed for at bevare så mange af de oprindelige detaljer som muligt.

– Der er så mange fantastiske detaljer her. Indbyggede reoler, skabe, radiatorskjulere, en indbygget sofa for ikke at tale om køkkenet, som er smukt lavet af en meget dygtig snedker. Snedkerarbejdet giver virkelig karakter og sjæl til huset, siger ejerne, der også har fået en snedker til at fremstille radiatorskjulere og nye skabslåger til de indbyggede garderober i entréen.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den rigtige radiatorskjuler

Nyt og gammelt

Senere kom det til møblerne. Når et hjem bliver skiftet ud med et andet, gælder det om at kombinere og nytænke stilen, så den passer i de nye rammer, og her hjalp massive møbler i lyst træ og lyse tekstiler med at fremhæve de sarte vægnuancer og villalejlighedens stemning.

– Vi er især tilfredse med kombinationen af nyt og gammelt. Vi holder af, at der er lidt farver, uden at det dominerer rummene alt for meget, siger parret, der konstant er på udkig efter møbler, lamper og kunst, som passer ind i boligen, på auktioner og Den Blå Avis.

For at give rummene personlighed er der tilføjet keramikfund, kunst og andre unikaobjekter, og inspirationen bliver hentet på Instagram, i boligmagasiner og på besøg i andres hjem. Ifølge parret er det nemlig de helt små ting, såsom keramikfigurer eller et hypermoderne spejlobjekt, der kan gøre den lille afgørende forskel i indretningen.

LÆS OGSÅ: 11 boligtendenser, vi ser overalt på Instagram lige nu

Boligreportage: Fra parcelhus til herskabsvilla

Hvem? Par, hvor begge er ansatte i sundhedsvæsenet, og deres teenagebarn.

Hvad? Villalejlighed på 180 m² i Hellerup, nord for København.

Udnyt husets arkitektur til at skabe små hyggelige kroge, som alkoven her.

Udnyt husets arkitektur til at skabe små hyggelige kroge, som alkoven her. Hynden er betrukket med hør fra Helene Blanche, og lampen er fra Gubi.

Et lille sidebord ved siden af sofaen giver ekstra plads til både bøger og blomster

Et lille sidebord ved siden af sofaen giver ekstra plads til både bøger og blomster og er samtidig et oplagt sted at stille en lampe, så du undgår mørke hjørner i dit hjem. Stolen er designet af Hans J. Wegner, og bordlampen er fra Gubi.

Har du indrettet dig med tone i tone, kan et spraglet gulvtæppe, en grøn plante eller et farvet lys være med til at bryde det ensartede udtryk.

Har du indrettet dig med tone i tone, kan et spraglet gulvtæppe, en grøn plante eller et farvet lys være med til at bryde det ensartede udtryk. Lænestolen og sofabordet er designet af Hans J. Wegner. Værket på væggen er fra Caia, og gulvlampen hedder Hase og er designet af J.T. Kalmar. Den flettede kommode er fra Ikea, og på den står antikke messinglysestager og en lille Muranolampe.

Har du flere funktioner i samme rum, kan du skabe sammenhæng ved at vælge møbler i samme træsort.

Har du flere funktioner i samme rum, kan du skabe sammenhæng ved at vælge møbler i samme træsort. Plankebordet er fra danske Nicolaj Bo, og spisebordsstolene er designet af Hans J. Wegner. Lampen er antik og designet af Ingo Maurer.

Arbejdsrummet har fået en rolig grøn vægfarve, der fremhæver de hvide paneler og bordets mørke træ.

Arbejdsrummet har fået en rolig grøn vægfarve, der fremhæver de hvide paneler og bordets mørke træ. Skrivebordet er fra Vitra Home og er designet af George Nelson i 1958.

Spisepladsen i køkkenet er indrettet i fransk landstil, der matcher det oprindelige køkkens stil.

Spisepladsen i køkkenet er indrettet i fransk landstil, der matcher det oprindelige køkkens stil. Det massive træbord er antikt, og wienerstolene fra Thonet, som har fået nyt flet, har parret fundet på Den Blå Avis. Lamperne er de klassiske Radiohus-pendler.

Hvis du skal renovere et køkken i samme stil som det oprindelige, så kig på Den Blå Avis for originale greb.

Er køkkenet i fin stand, kan du give det helt nyt liv med en klat maling og nye greb. Køkkenet, der er et gedigent forrammekøkken i massivt træ, har parret selv malet i hånden i en grønlig tone. Bordpladerne er i massivt træ, og på bagvæggen hænger en backsplash i marmor.

Hvis du skal renovere et køkken i samme stil som det oprindelige, kan det være en fin idé at tjekke Den Blå Avis for originale greb og gamle porcelænsvaske, der kan være med til at give køkkenet det helt rette udtryk.

Skal du alligevel lave en radiatorskjuler, kan du overveje at lade den fylde hele væggen.

Skal du alligevel lave en radiatorskjuler, kan du overveje at lade den fylde hele væggen. På den måde kan du forlænge vindueskarmen, skabe plads til blomster og små stillebener og samtidig udnytte den ekstra plads til opbevaring.

I loftet hænger en antik Muranolampe med en kraftig messingfatning. Gardinerne er fra Gotain.

Har du farvede vægge, kan hvide gardiner give en fin kontrast, og har du hvide vægge, kan farvede gardiner være med til at give rummet kant.

Gardinernes grønlige farve matcher det grønne gulv og bryder med soveværelsets hvide vægge, der er de eneste hvidmalede vægge i lejligheden.

Brug gardiner aktivt i indretningen. Har du farvede vægge, kan hvide gardiner give en fin kontrast, og har du hvide vægge, kan farvede gardiner være med til at give rummet kant.

LÆS OGSÅ: Gardin-guide: 4 gyldne råd til at vælge de perfekte gardiner