Stue

Sådan finder du den perfekte farve til dit hjem

af Julie Illemann Mortensen. Redigeret til web. Foto: PR 27.02.2020
Skal du i gang med dit næste malerprojekt, men ved du ikke hvilken farve, du skal male dine vægge? Vi guider dig til, hvordan du bruger farverne bedst og finder den perfekte farve til hvert enkelt rum.

Skal væggen i dit hjem males rød, gul, grøn eller blå? Eller måske en helt anden farve? I år hitter alle farver på paletten, men især de helt sarte og farvemættede nuancer er populære.

Det er vigtigt at finde den helt rigtige farve, da farver kan sætte stemningen for et rum og understrege hjemmets træk.

Her har vi samlet nogle tips og tricks, der vil gøre dit næste malerprojekt lettere at gå i kast med.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gul

På badeværelset er det vigtigt med godt lys, men hvid er ikke en nødvendighed. Du kan med fordel vælge en lys gul, der kan virke opkvikkende om morgenen. Væggen på badeværelset er malet med farven cream fra File Under Pop.
Du kan understrege hjemmets herskabelige træk ved som her at fremhæve den hvide dørkarm af den omkransende gule væg. Selvom brun og gul ikke er et oplagt match, fungerer det med de rette nuancer. Den forreste væg er malet med 11173 humble yellow og den bageste med 1352 form, begge fra Jotun.

Blå

Det kan være en idé at kigge på hjemmets mindre interiør, når du skal vælge farve. Har du som her mange hvide elemeter, kan du samle dem og understrege effekten ved at male væggen bag i en mørk farve. En mættet blå er lige nu aktuel. Farven på væggen er 4863 statement blue fra Jotun.
Det kan virke overvældende at male en hel væg i en mørk farve. I stedet kan du med fordel vælge at male en dør eller en karm. Du kan bløde den mørke farve op ved at male væggen i en lysere nuance i samme farve. Væggen er malet med green green grass of home og døren med turbulent indigo, begge fra File Under Pop.
Ved kun at male en del af væggen opnår du en grafisk effekt ligesom med paneler. Brug malertape til at få overgangen til at stå knivskarpt. Den blå farve på væggen er chinese porcelain fra Dyrup. LÆS OGSÅ: Sådan finder du det perfekte lys til hjemmet

Grøn

Mintgrøn, eller neo mint, som den også bliver kaldt, er en af årets helt store farver. En sjov detalje her er den lyserøde ende på halvvæggen, der er med til at fremhæve den grønne nuance. Den grønne farve er aquamarine dream, og den lyserøde er rose stain, begge fra Dyrup.

Hvis du vil understrege din vægfarve, er en idé at male bagbeklædningen på din reol. På den måde glider den ind i rummet, mens hylder og nips står frem som en svævende detalje. Farven på væggen er aquamarine Dream fra Dyrup.
Har du store vinduer, kan rummet godt bære en mørk grøn som her. Ved at vælge en mørk nuance kan du give din stue et hyggeligt og huleagtigt udtryk, der kan stå i kontrast til lyset fra vinduerne. Væggen er malet med farven 5489 free spirit fra Jotun.
Grøn og blå ligger tæt på hinanden i farvecirklen, og den meget mættede grønne nuance på væggen komplimenteres her af bordet og keramikken i lyseblå nuancer. Disse nuancer kan godt have et lidt køligt udtryk, så de fungerer bedst i hjem med træmøbler eller -gulv. Farven på væggen er 5490 serene blue fra Jotun.

Rød

Tone i tone skaber harmoni i et rum, og en lidt anderledes måde at få effekten ind i hjemmet på er som her ved at vælge et let og luftigt gardin i samme sarte lyserød som på væggene. Farven på væggen er la vie en rose fra File Under Pop.
Hvis du vælger at male vægge i forskellige farver, så tænk over, hvilke kig gennem rummene du har i hjemmet. Vær opmærksom på, om farverne komplimenterer hinanden som her, hvor de to gyldne nuancer skaber dybde i rummene. Den forreste væg er malet med 11175 adventure, og den bageste med 11174 curious mind, begge fra Jotun.
Du kan opnå et eksklusivt udtryk, hvis du maler vægge og dør i samme mørke farve. Du kan derudover skabe endnu mere sammenhæng i rummet ved at lade samme farve gå igen andre steder i indretningen. Væggen er malet med 20143 lively red, og dør og paneler med 20144 grounded red, begge fra Jotun. LÆS OGSÅ: 16 nuancer til den farveforskrækkede