Hvidt sidebord
Stue

Sideborde: Tips til indretning med småborde

af Redaktionen. Foto: Martin Sølyst. 26.02.2021
Du kender nok mest af alt sidebordet, som noget du har ved din sofa til at stille kaffekoppen på. Men det lille praktiske møbel kan bruges mange andre steder i hjemmet. Find inspiration her.

Du kan bruge sideborde overalt i indretningen. De tjener ikke bare som et dekorativt element, hvor en vase eller andet nips, kan få lov at pynte, men de er uhyre praktiske i dagligdagen. Et lille sidebord eller et bakkebord kan let flyttes rundt, og hele tiden være en del af hverdagsaktiviteter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Praktisk indretnign med sideborde

Du kan bruge et sidebord som afsætningsbord til kaffekoppen, en bog eller et glas vin. Sidebordet kan nemt hives frem som lillebror til sofabordet, hvis der kommer gæster eller bruges som et hurtigt lampebord, hvis noget lige kræver lidt ekstra lys i en læsekrog. Ja, eller som et diskret sted at slå benene op.

SE OGSÅ: 15 smukke sofaborde

Hjørneborde skaber mere plads

De fleste rum har hjørner eller kroge imellem møbler, hvor det er svært at få plads til andre praktiske eller pæne møbler. Et lille sidebord fungerer perfekt som møbel i et hjørne. De små borde fylder ikke meget, og gør ikke meget væsen af sig selv, men de giver masser af ekstra opbevaring og funktionalitet.

Sideborde med opbevaring eller hylde skaber mere plads

De fleste sideborde er små, og fylder ikke noget særligt. Rigtig mange modeller har flere opbevaringsmuligheder. Det er typisk små skuffer eller hylder, der gør det muligt at gemme dagligdagens dims af vejen.

TIP: Har du en sød, lille kasse, kiste eller kurv så står den perfekt på et sidebord som ekstra og diskret opbevaring.

Kreativ og fleksibel indretning med sideborde

De små sideborde og bakkeborde er fleksible i hverdagen. De kan let flyttes hen, hvor der er brug for dem. Det er praktisk, men det giver også en levende indretning, hvor rummet får lov at tilpasse sig til det liv der leves i det.

Alt kan blive et sidebord

De fleste småmøbler kan bruges som sideborde. Det giver mening med små kommoder, med et par skuffer, eller mindre kaffeborde med hylder under, men hvem siger, at en skammel eller en puf ikke kan være et sidebord? En bænk bliver nemt et perfekt bord at stille indkøbsposen eller tasken fra sig. Kister af forskellig art er også populære som små borde — især fordi de rummer så meget.

Vi har samlet 11 fine, små side- og bakkeborde med gode råd til brugen af dem i indretningen. Dem får du her:

11 sideborde, der pynter i hjemmet

Sidebord på hjul

Foto: Miguel Varanda

Her er et fast sidebord kombineret med et med hjul under — så er der plads til både potteplanter, kaffekop og bogstakken.

Sidebord/sengebord

Foto: Peter Kragballe

I stedet for det traditionelle ophængte natbord, kan du bruge et sidebord som her. Bordet er fra Hay og giver et moderne udtryk i soveværelset, mens det stadig er funktionelt.

Skammel som sidebord

Foto Anitta Behrendt

Den lille skammel skal ikke undervurderes som sidebord. Skamlen er fra Ikea og sædet er malet med lysegrå maling og er derfor også en billigere løsning.

Bænk som sidebord

Foto Anitta Behrendt

Bænken her fra FBD bruges som supplement til værelsets andet sengebord. En bænk giver et flot udtryk i de fleste rum og kan f.eks. Have bøger liggende på som her.

Sidebord til sofa

Foto: Martin Sølyst

I sofaområdet kan et sidebord give ekstra luft i rummet. Bordet fra &Tradition er flot indrettet med keramik og tørrede blomster. Hvis du mangler noget, der giver lidt højde i rummet, kan du placere en gulvlampe ved siden af som her.

Sidebord

Foto: Christina Kayser O.

Det lille sidebord i lakeret træ bruges til en bordlampe og bøger. Den mørke farve på sidebordet giver en dybde i rummet, som ellers er feminint og lyst. Et bord som dette kan bruges med friske blomster, kunst og meget andet.

Sidebord i stuen

Foto: Christina Kayser O.

Det kan være utrolig svært, at finde en god måde, at udnytte hjørner af stuen på.

Et godt trick er, at gøre som her, hvor en lille oase med en hyggelig stol og et kunstnerisk sidebord udnytter pladsen på bedste vis. Bordet er fra Frama.

To sideborde

Foto: Katrine Rohrberg

I denne villa i den australske bush, har naturen fået lov at spille en stor rolle. De to sideborde bruges som sofabord mellem de forskellige stole. Den meget ensidige indretning kommer til sin ret gennem de forskellige teksturer og elementer i rummet.

To sideborde

Foto: Christina Kayser O

Igen finder dobbelt-sidebordet ind i en flot stue. Her bruges to vidt forskellige borde, hvilket giver et kreativt og anderledes look. Det lille firkantede Eames-bord er fra Vitra hos Paustian.

Stol som sidebord

Foto: Peter Kragballe

Et alternativ til sidebordet kan være en flot stol. Stolen kan på mange måder erstatte et bord, hvis du blot bruger det som indretning. Stolen her er fra Søstrene Grene, men man kan bruge de fleste stole, hvad end det er designklassikere eller fra genbrug. Sæt din yndlingstaske eller en fin pude på stolen.

Barbord

Foto: Camilla Hey

Bakkeborde er især praktiske, hvis du holder af at servere i det bløde. Bakken behøver ikke være aktivt i brug for at skabe en fornemmelse af hverdag — her får et par bakkeborde lov at stå med hyggelige nips.