Små pilea-stiklinger i potter
Stueplanter

Guide til din pileaplante

Af 0 21.10.2022
af Karoline Rysgaard Olesen. Foto: Mikkel Dahlstrøm/Another Studio, Pernille Albers, Karoline Rysgaard Olesen & Floradania.
Pilea, parasolpilea, kinesisk pengetræ, elefantøre… Kært barn har mange navne. Heldigvis er det ret enkelt at passe den. Læs med her, hvor vi guider dig til at få det bedste ud af din pilea.

Pileaplanten (pilea peperomioides) er blevet meget populær, og det kan ingen undre. Den både vokser og formerer sig lige så meget som ukrudt. Før du ved af det, står du med en stor, flot plante og adskillige stiklinger. Men hvordan er det nu lige, man opnår det bedste resultat?

Vi har samlet nogle tips og tricks til pasning af din pilea, samt en guide til, hvordan du planter dine stiklinger og sikrer dig endnu flere flotte planter.

Guide: Pasning af pilea

Pileaen er glad for lys

Pileaen er en tropisk bladplante og vokser derfor hurtigere end både sukkulenter og luftplanter. Dette betyder også, at den reagerer lynhurtigt på forandringer i omgivelserne og hurtigt vil vende sig mod varme- og lyskilder. Derfor er regel nummer ét, at du husker at dreje din pilea i ny og næ, da du ellers hurtigt vil få en skæv plante, der læner sig mod solen.

Apropos sol så er pileaen vild med lys, men ikke direkte sollys. I stedet foretrækker den klart, filtreret lys. Lad derfor være med at stille den i den mest solrige vindueskarm, men ryk den i stedet lidt længere ind i rummet. Lysbehovet varierer dog meget fra plante til plante, så prøv dig frem! Som sagt reagerer planten hurtigt på forandringer, så du vil snart kunne se, om den kan lide lysmængden eller ej.

Vidste du, at ... Pileaen renser indendørs luft mere end andre stueplanter, fordi dens blade har tilpasset sig fotosyntese med begrænset sollys. Derfor giver den også mere ilt.

Vand din pilea med måde

De tropiske bladplanter kræver generelt mere opmærksomhed og vanding, men det er stadig vigtigt at nævne, at en pilea som så mange andre planter ikke kan lide at blive overvandet! Sørg for, at vandet kan løbe fra jorden – du kan enten plante din pilea i en potte med hul i bunden, eller lægge leca-perler eller små sten i bunden af din potteplante.

Pileaplanten vokser mest i foråret og om sommeren, og derfor er det også her, du skal være ekstra opmærksom på vandingen. Du kan tjekke, om planten skal vandes, ved at stikke din fingerspids ned i jorden – hvis de øverste tre cm er tørre, er det tid til at vande din plante.

Vil du se din pilea vokse ekstra meget, kan du med fordel gøde den hver anden uge om foråret og sommeren. Lad være med at gøde den om vinteren – lad den i stedet få hvile. Den vokser alligevel ikke synderligt i denne periode.

Sådan omplanter du pilea-stiklinger

Omplant dine pilea-stiklinger

Når det kommer til stiklinger, er pileaen alligevel ikke helt så enkel. Det er nemlig forskelligt, hvordan stiklingerne vokser. De kan enten vokse direkte på stammen eller som rodskud under jorden. For at gøre det hele lidt ekstra besværligt, så kan man også skabe aflæggere ved blot at omplante ét af pileaens blade. De tre forskellige metoder forklares her:

Stiklinger direkte på stammen

Her vil du opleve små, nye pileaplanter vokse direkte på stammen af din moderplante. Skær de nye stiklinger af (typisk kommer der flere) helt inde ved stammen, og plant dem i en ny potte. Som hovedregel skal stiklingernes rødder have 5 cm plads hele vejen rundt. Husk at vande stiklingerne med det samme, du har omplantet dem. Det kan godt være lidt nervepirrende første gang, man planter stiklinger, men bare rolig – de kan godt tåle en lidt hårdhændet behandling.

Stiklinger som rodskud under jorden

En lille ny pilea er begyndt at vokse et helt andet sted i potten. Her skærer du ikke roden af inde ved stammen, men skær den i stedet lige dér, hvor den er vokset op af jorden. Plant herefter i en ny potte, og vand.

Stiklinger i form af blade

Hvis din plante ikke selv udvikler små, nye stiklinger, så kan du også blot bruge et af plantens blade og skabe din egen stikling – dette er dog en smule mere besværligt.

Når du skal tage en stikling, så skær den over, så der er ca. fem cm stængel under bladet. Plant hurtigt stiklingen i en potte med fugtig jord (vand jorden en smule, inden du begynder at tage stiklinger – stiklingen må ikke nå at tørre ud!), og plant den dybt nok til, at den selv kan stå oprejst. Vand eller spray den nye stikling, og plant den i en lukket beholder – det er meget vigtigt, at denne form for stikling er fugtig hele tiden, indtil den sætter rødder. Du kan enten købe en lukket beholder eller bare lukke en beholder inde i en plasticpose.

Synes du, det er meget svært at holde stiklingerne konstant fugtige på denne måde, kan du også sætte dem i et glas vand i nogle uger, til de begynder at slå rødder. Herefter kan du plante dem.

Bruger du en lukket beholder, skal du omplante dem efter 3-8 uger, afhængigt af, hvornår de begynder at slå rødder. Lad dem dog vænne sig til klimaet først – luk luft ind til stænglerne lidt ad gangen – start med en times tid den første dag, og øg perioden gradvist.

TIP

Til alle formeringsmetoder er der et enkelt råd: Fat mod! Både moderplanten og stiklingerne kan godt hænge lidt efter indgrebet, men giv dem et par dage, så står de typisk flot igen. Det er desuden meget forskelligt, hvor længe der går, før de små nye viser tegn på vækst – bliv ikke bekymret, hvis der går flere uger.

God fornøjelse!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.