Når kulden og vintermørket får overtaget på udelivet, er det hyggeligt at krybe tæt sammen indenfor - og det behøver ikke kun at være i stuen og køkkenet, at den dejlige julestemning breder sig.
Indret dit orangeri eller din udestue med planter, plaider, julepynt og lys, så du kan invitere dine gæster på eventyrlig julepicnic med gløgg og godter. Vi giver inspiration til, hvordan du forvandler vinterlageret til en hyggelig oase.
Se også: Sådan laver du en udestue af genbrugsmaterialer
Grønt liv i orangeriet (øverst)
Efter en frisk gårtur i den frostklare natur er det hyggeligt at synke ned i en blød stol og sammen nyde lidt sødt og en kop varm æblegløgg i orangeriet.
Gør det ekstra uderum klar til julehygge ved at skrubbe plantebordet for sommerens havesysler og pynte det med levende lys og lyskæder. Betræk havestolene med skind og tæpper, så det er til at holde varmen derude en kold vinteraften.
Mere inspiration: Se den smukke forvandling - fra gammelt skur til yndigt orangeri
Fyld vaserne med smukke blomster, som får rummet til at se hjemligt ud, og sæt overvintrende planter i vindueskarmen, der kan minde dig om det derude indtil foråret. På billedet øverst i aritklen er det pelargonier, der giver grønt liv til orangeriet.
Få mere inspiration til at forvandle dit orangeri eller din udestue til en hyggelig juleoase i galleriet:
Inspiration: Skab julestemning i orangeri og udestue

Byd gæsterne velkommen ved at lyse orangeriet op indefra med lyskæder og levende lys.
Det indhyller huset i en eventyrlig stemning!

Vær velkommen
Det første der møder dine gæster, er indgangspartiet, så det er en god idé at gøre lidt ekstra ud af det, så området bliver indbydende - især til jul.
Udnyt dine potter og krukker i stedet for at lade dem stå i hi til foråret. Når du har tømt dem for sommerblomster og jord, kan du fylde dem med gran, grene, mos og kogler og lade dem pynte ved indgangen til orangeriet.
Tag ud i skoven, find en nedfalden gren, fx som her en lærkegren med kogler, og hæng den på døren. Pynt de forskellige potter og dekorationer med lyskæder, og sæt levende lys ved indgangen, så uderummet også bliver en del af julehyggen.

Magisk og eventyrlig stemning
Der er noget helt særligt ved, når vintermørket sænker sig, og man rykker sammen indenfor. Skab den helt rigtige stemning med levende lys som eneste lyskilde i dit orangeri.
Du kan også altid hænge et par lyskæder op, hvis du synes, at de levende lys ikke giver nok lys, men undgå for skarpt og koldt lys, da det vil ødelægge den magiske og eventyrlige stemning i orangeriet.
Ønsker du et mere miljøvenligt alternativ til de levende lys, kan du i stedet anskaffe dig lys af økologisk plantevoks eller batteridrevne lys, som til forveksling ligner rigtige.

Varm op under orangeriet
Oftest er der ikke indlagt varme i orangerier og udestuer, så derfor er det en god idé at fylde rummet med så mange plaider, puder og skind, du kan komme i nærheden af.
På den måde er du sikker på, at du får brugt det ekstra rum, og at rummet altid er klart tli eventuelle uventede gæster.
På de rigtigt kolde vinterdage kan det være nødvendigt med et elpanel eller en varmeblæser i orangeriet.

Hjemmelavet æblegløgg
Æblegløggen er et fantastisk alternativ til den traditionelle rødvingsgløgg - og så er det skønt at varme sig på i vinterkulden! Vi er vilde med denne variant, der endda er uden alkohol.
Det skal du bruge til 4 store glas:
- 15 g frisk ingefær
- 1 vaniljestang
- 1 l god æblemost
- 2 spsk. rørsukker
- 4 kanelstænger
- 10 nelliker
- 4 stjerneanis
- 1 æble
Sådan gør du:
- Skær ingefær i meget tynde skiver, og flæk vaniljetangen. Bland alle ingredienser undtagen æblet i en gryde, og varm det langsomt op til lige under kogepunktet.
- Smag til undervejs, og tilsæt mere rørsukker, hvis du synes, den er for sur.
- Skær æblet i bittesmå tern, og fordel dem i glassene. Hæld den varme æblegløgg over, og servér straks. Læg evt. 1 kanelstang og 1 stjerneanis i hvert glas.
TIP: Tilsæt lidt lys rom, mens gløggen varmes op, hvis du ikke ønsker at lave den alkoholfri version.

Nemme specier og chokokoladebidder
Servér også lidt sødt til den varme æblegløgg. Nemt e rgodt i en travl hverdag - og specier er nogle af de nemmeste småkager at bage.
Det skal du bruge til specier med lakrids:
- 80-100 stk.
- 500 g hvedemel
- 150 g flormelis
- 400 g smør
- 1 spsk. vaniljesukker eller korn fra en vaniljestang
- 30-50 g lakridspulver (pulver fra rålakrids)
Sådan gør du:
- Bland alle ingredienser, og ælt det sammen til en dej. Rul den ud til 1 eller 2 ruller med en diamter på ca. 5 cm.
- Læg rullerne på køl i mindst 4-5 timer eller natten over, og skær dem herefter i tynde skiver. Du kan også fryse rullerne ned og skære dem ud på en pålægsmaskine.
- Bag dem i 10-12 minutter ved 180 grader. Tag specierne ud af ovnen, når kanten er gylden.
Er du ikke til specier, kan du også hurtigt trylle en portion lækre chokoladebidder med mandler sammen.
Det skal du bruge til chokoladebidder med mandler:
Ca. 50 stk.
- 250 g smør
- 400 g sukker
- 5 æg
- 4 tsk. vaniljesukker
- 150 g hvedemel
- 70 g kakaopulver
- 1 tsk bagepulver
- 150 g hasselnødder
- 200 g god, mørk chokolade
- 50 g mandler
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 180°. Smelt smørret, og lad det køle af. Pisk sukker, æg og vaniljesukker sammen til en luftig masse, og tilsæt hvedemel, kakaopulver og bagepulver, mens du rører rundt i massen.
- Hak hasselnødder i små stykker, og rør dem i massen, når den er ensartet og lind. Hæld smørret i, og rør, indtil det er rørt helt ud. Hak chokoladen i små stykker, og rør den i massen.
- Læg bagepapir i en bradepande, og hæld dejen i. Bag kagen i 20-25 minutter. Kagen er færdig, når top og bund er fast, mens midten er flydende.
- Lad den køle af, og skær den derefter i små stykker. Stik en mandel i hvert stykke.

Relaterede artikler
Flere julefine orangerier: Adventshygge i det svenske orangeri